20 leukste Nederlandse achtbanen

FemaleMale
20 Lijstitems - Ontwikkeld door:
- Ontwikkeld op: - 2.445 keer opgeroepen

Ik heb onlangs een top 10 gemaakt van de leukste Nederlandse pretparken, mijn favoriete attractie is een achtbaan (dus Walibi-parken zijn ideaal, als je dat lijstje goed hebt bekeken), dus daar maak ik nu een top 20 van. 20 tot en met 18 zijn achtbanen in kinderpretparken, 17 tot en met 15 zijn parken die niet voor volwassenen zijn (dus waar je als klein kind echter wat groter voor moet zijn en als puber nog net in kan) en 14 tot en met 1 zijn in pretparken voor jong én oud. Verwijderde achtbanen, zoals de Thunderloop of de Pegasus, tellen niet. Net zomin als overdekte achtbanen, waaronder Vogel Rok en de Rioolrat. De Vliegende Hollander vind ik niet echt een achtbaan, maar meer een splash in de vorm van een achtbaan, dus die komt hier ook niet in voor.

 • Plek 20
  Naam: Big Apple
  Park: Duinen Zathe
  Te: Appelscha, Friesland
  Dit is een rupsenachtbaan, die je vast weleens gezien hebt op de kermis. Er stond ook 1 hiervan in Dippiedoe, maar die is gesloopt. Dit is een soort Tivoli-achtbaan, dat is een soort keverbaantje, alleen is dit type in de vorm van een rupsje. Voor de kinderen is dit type achtbaan sowieso natuurlijk fantastisch. Het kevertje heb je onder anderen in Amusementpark Tivoli (Berg en Dal, Gelderland). Wat ook leuk is voor de kids is het verkeerspark, wat Drouwenerzand (Drouwen, Drenthe) eerst van Assen (Drenthe) had omgekocht, daarna heeft de concurrent van Drouwenerzand, Duinen Zathe, het opnieuw gekocht. Dus echt een ideaal park.
 • Plek 19
  Naam: Rodelbaan
  Park: De Waarbeek
  Te: Hengelo, Overijssel
  Dit is de oudste stalen achtbaan ter wereld en leuk voor kinderen om met andere gezinsleden te bezoeken. Wegens de bouw van het karretje en de milde hellingen krijg je het gevoel alsof je in een rodelbaantje zit. Deze oldskoolachtbaan is dus ideaal voor kinderen om eens een keertje te bezoeken.
 • Plek 18
  Naam: Tyfoon
  Park: Dippiedoe
  Te: Best, Noord-Brabant
  Niet te verwarren met de Typhoon in Bobbejaanland (Lichtaart, Antwerpen, België). Met 40 kilometer per uur is dit de snelste kinderachtbaan van Nederland (tevens 1 van de nieuwste attracties in het park). Deze Zirier-baan is voor een ouder ook ideaal om mee te rijden met je kind. Ik hoop maar dat deze nooit gesloopt wordt, want dat is niet al te BEST (ba dum tss).
 • Plek 17
  Naam: Tornado
  Park: Avonturenpark Hellendoorn
  Te: Hellendoorn, Drenthe
  Het park ligt op de grens van Overijssel en Drenthe en hun slagzin is 'voor echte waaghalzen'. Dat geldt al helemaal voor deze attractie, dit is 1 van de grotere attracties in het park, met 2 inversies (1 looping en 1 kurkentrekker). Dit is sowieso de ideale 1e achtbaan voor kinderen die nog niet gewend zijn aan over de kop gaan.
 • Plek 16
  Naam: Dragonfly
  Park: Duinrell
  Te: Wassenaar, Zuid-Holland
  Vertaald 'drakenvlieg', ook wel libelle genoemd. Zijn naam heeft ie niet gejat: je 'vliegt' als een libelle met 75 kilometer per uur over de baan. Van eind 2012 tot begin 2013 werd Lachen om Home Video's (programma van SBS6) gepresenteerd door deze achtbaan en sinds de opening is dit al een enorme hit.
 • Plek 15
  Naam: Falcon
  Park: Duinrell
  Te: Wassenaar, Zuid-Holland
  Naast de topspin de grootste attractie in het park. Dit is de enige Euro-Fighter in Nederland. Het is niet de enige in de Benelux, de Typhoon in Bobbejaanland is ook een Euro-Fighter. Echter, dit is niet zo'n originele achtbaan.
 • Plek 14
  Naam: Baron 1898
  Park: Efteling
  Te: Kaatsheuvel, Noord-Brabant
  Dit is niet alleen een achtbaan, maar een compleet verhaal en dat is wel een leuke toevoeging. De first-drop is 39,5 meter hoog en daar is veel reclame van de Baron over gemaakt. Het probleem is wel dat de inversies vlak na elkaar komen en daarna is de baan niet meer echt spectaculair. Hij stond ook eerst hoger op de lijst, maar wegens de bewerkingen en het bijkomen van vele achtbanen, is hij gezakt. Toch niks om je voor te schamen, want in de top 15 is dit voor mij nog steeds 1 van de beste Nederlandstalige achtbanen.
 • Plek 13
  Naam: Kopermijn
  Park: Drievliet
  Te: Rijswijk, Zuid-Holland
  De enige wildemuis-achtbaan in Nederland, in de Benelux staat nog een type hiervan en het is alweer in Bobbejaanland: de Speedy Bob. Het is niet zo'n extreme achtbaan, ze hebben vooral bochtenwerk en op en neer gaan en korte afdalingen. Op de hele wereld zijn 3 wildemuizen die op hout rusten, de rest is allemaal van staal. Juist de uniekheid maakt dit voor mij een zeer goede achtbaan.
 • Plek 12
  Naam: D'Wervelwind
  Park: Toverland
  Te: Sevenum, Limburg
  Dit is een zeer soepele spinning coaster (75 kilometer per uur). Er draait tevens leuke muziek tijdens de rit. Een nadeel is wel dat de beugel niet bijster hoog is en ik ben vrij groot, dus die beenbeugel komt bij mij op mijn knieën.
 • Plek 11
  Naam: Joris en de Draak
  Park: Efteling
  Te: Kaatsheuvel, Noord-Brabant
  Ook deze achtbaan stond ruim in de top 10, maar die redt ie nu net niet meer. Dit is een race-achtbaan, over de hele wereld zijn ze bijna niet te vinden. Dit type heeft 2 achtbanen, maar wordt gezien als 1 attractie. Iets wat een beetje tegenzit, is de keuze maken: water wint altijd en vuur heeft meer belevenissen. De snelheid is wel gelijk.
 • Plek 10
  Naam: Swiss Bob
  Park: Efteling
  Te: Kaatsheuvel, Noord-Brabant
  Als je mijn lijst van de 10 engste achtbanen hebt bekeken, ken je deze sowieso. Heeft kort geleden zijn naam van Bob naar SWISS Bob veranderd. In een bobbaan heb je maar een klein deel decor (wel een beetje wel, voor de veiligheid) en je krijgt het gevoel alsof je echt in een bobslee zit. Bobbanen komen weinig voor, dit is de enige in Nederland en de uniekheid maakt dit een zeer leuke achtbaan.
 • Plek 9
  Naam: Speed of Sound
  Park: Walibi Flevo
  Te: Biddinghuizen, Flevoland
  Alweer een unieke achtbaan in Nederland en dit keer omdat dit de enige Nederlandse boemerang-achtbaan is. Je gaat eerst met hoge snelheid vooruit en dan met dezelfde snelheid achteruit. Sowieso heeft het park in de jongste provincie wat de meeste jongeren aantrekt heel veel achtbanen, 1 achtbaan is helaas gesloopt. Deze baan heet Speed of Sound, omdat je met bijna 80 kilometer per uur over de kop heen gaat met harde muziek op de achtergrond tijdens de rit. Kortom, fantastisch!
 • Plek 8
  Naam: Boosterbike
  Park: Toverland
  Te: Sevenum, Limburg
  Voor de meeste attracties in Toverland moet je 1,2 meter lang zijn, hier is het ietsjes meer, namelijk 1,4 meter. Je hangt op deze achtbaan voorover en schiet met motoren de baan op. Let op, niet proberen met koud weer, dan 'bevriezen' je tanden (kan ik uit ervaring vertellen op een milde hageldag), hetzelfde verhaal met de D'Wervelwind, waar je 1,3 meter voor moet zijn.
 • Plek 7
  Naam: Lost Gravity
  Park: Walibi Flevo
  Te: Biddinghuizen, Flevoland
  Dit is de nieuwste Walibi-achtbaan en heeft een zeer verrassende ritverloop. Pas na de block-brakes krijg je de 1e inversie. Als je van een enorme hoogte naar beneden suist, is het alsof de zwaartekracht verloren gaat (vandaar de naam, als je dit letterlijk vertaald naar het Nederlands, betekent het 'verloren zwaartekracht').
 • Plek 6
  Naam: El Condor
  Park: Walibi Flevo
  Te: Biddinghuizen, Flevoland
  Toen hij net in het park stond, heette hij gewoon Condor. De naam is nogal wiedes: je hangt onder de achtbaan en met 5 is dit de achtbaan met de meeste inversies in Nederland. Dus je 'vliegt' als een condor over de baan heen. Een condor is een hele grote roofvogel en ze vliegen van alle vogels het hoogst.
 • Plek 5
  Naam: Formule X
  Park: Drievliet
  Te: Rijswijk, Zuid-Holland
  Dit is 1 van de weinige attracties in Drievliet die over de kop gaat. Dit is een gelanceerde achtbaan waar je met 76 kilometer per uur een halve looping tegemoet komt. Echter, dit is niet zo'n lange achtbaan, de rit duurt net een minuutje.
 • Plek 4
  Naam: Gold Rush
  Park: Ponypark Slagharen
  Te: Slagharen, Overijssel
  Een soort vervanger van de Thunderloop, omdat deze achtbaan óók inversies heeft en dat is geweldig. Vroeger kon je in dit park op pony's rijden, nu kan het alleen in een nabijgelegen gebied in de stad Hardenberg (Slagharen hoort bij de gemeente Hardenberg, deze gemeente ligt ook in Overijssel), dit is dé reden dat het park door de meeste mensen nu 'Attractiepark Slagharen' genoemd wordt (hetzelfde met Koningin Julianatoren, nu Julianatoren, omdat prinses Juliana in 2004 is overleden). De andere achtbaan haalt de top 20 net niet, omdat hij niet echt origineel is en niet over de kop gaat, het is echter wel een snelle achtbaan en dat maakt hem wel leuk.
 • Plek 3
  Naam: Python
  Park: Efteling
  Te: Kaatsheuvel, Noord-Brabant
  Naar mijn mening is deze toch echt beter dan de Baron en Joris. In maart 2018 is er een verbouwing gekomen, wegens een ongeluk. Als je klaar bent met de Tornado, kun je als 2e vakantiebestemming naar Kaatsheuvel gaan, want dit is de beste 2e keus. Er stond ooit een video op YouTube met een jongetje van 5 jaar die erin zat, maar die is nu door de gebruiker verwijderd.
 • Plek 2
  Naam: Goliath
  Park: Walibi Flevo
  Te: Biddinghuizen, Flevoland
  Voor velen waarschijnlijk de numero 1. Dit is de hoogste (43 meter), snelste (106 kilometer per uur) en langste (1214 meter) achtbaan van Nederland. Hij is echter net gezakt naar de 2e plaats, omdat hij niet over de kop gaat. Niks om je voor te schamen denk ik, want hij belandt nog net in de top 10 langste achtbanen ter wereld (nog wel).
 • Plek 1
  Naam: Troy
  Park: Toverland
  Te: Sevenum, Limburg
  Toverland is 1 van de weinige Limburgse pretparken en 1 van de beste en ik vind dit de beste achtbaan van de Benelux (van BElgië, NEderland en LUXemburg). Deze achtbaan heeft geen block-brakes, geen rechte stukken en geen stopplekken. Helaas heeft hij ook geen inversies, maar dat is uiteraard ook logisch voor een houten achtbaan.

commentaren (4)

autorenew

EftelBen (89510)
voor 210 dagen
voor mij is de Efteling nummer 1 dank u
Mikey (98423)
voor 238 dagen
Duinen Zathe is een paar kilometer van ons vandaan
LDI Dargel de Boer (72223)
voor 1559 dagen
@Anoniem Bedankt voor je commentaar, eigenlijk 30 meter en dan nog 7,5 meter de grond in.
Anoniem (33250)
voor 1592 dagen
De baron is 37,5 hoog