10 bekende dieren met 'onbekende' namen

FemaleMale
10 Lijstitems - Ontwikkeld door:
- Ontwikkeld op: - 3.349 keer opgeroepen - 4 mensen vinden het leuk

De vliegende vis valt af, toen het bij Super Dieren uitkwam, was ie nog onbekend. Nu is ie ietwat bekender. Ik ben benieuwd hoeveel van deze dieren jullie nog niet kennen.

 • Plek 10
  Naam: Barracuda
  Diergroep: Vissen
  Status: Hij wordt bedreigd, maar is niet beschermd.
  Dit dier komt vooral voor bij de Pacifische Oceaan (als ie sociaal is), maar solitaire exemplaren leven in de Middellandse Zee. Er zijn veel berichten naar buiten gekomen over haaiaanvallen, maar de meeste zijn lariekoek, want de meeste haaien zijn niet zo heel gevaarlijk, althans vergeleken met deze vis. Een barracuda zwemt als een haai, hij is wel iets kleiner dan de gemiddelde haai en is familie van de baars en hij komt niet voor in het oosten van de Aarde (Azië en Oceanië, de Pacifische Oceaan ligt daar wel, maar barracuda's komen niet in de gehele oceaan voor, hij komt wel in Afrika voor, maar daar is ie heel erg zeldzaam).
 • Plek 9
  Naam: Orinocodolfijn / Boto
  Diergroep: Zoogdieren
  Status: Bijna bedreigd
  Deze dolfijn leeft in de Orinoco (rivier in Venezuela) en het Boliviaanse deel van de Amazone (grootste rivier ter wereld). De enige plek op de hele wereld waar deze dolfijn in gevangenschap leeft is Zoo Duisburg in de Duitse stad Duisburg, voor de rest leeft ie in het wild alleen in de 2 eerder genoemde rivieren en geheel Columbia. Er is echter 1 soort onder de zeezoogdieren die ook in de Amazone leeft, de Amazonedolfijn, oftewel de tucuxi (deze soort heeft wat weg van een tuimelaar). In het continent Azië leeft de irrawaddydolfijn die in zoet water in Zuidoost-Azië leeft, waarvan dus het meest in de Ayeyardwady (oorspronkelijke naam van Irrawaddy).
 • Plek 8
  Naam: Roofwants
  Diergroep: Kriebelige kruipers
  Status: Niet beschermd en niet bedreigd.
  Dit insect komt oorspronkelijk uit Mexico en zuigt bloed bij mensen. Er zijn verhalen over vampiervleermuizen die bloed zuigen, maar die doen het alleen bij vee, zoals koeien, terwijl ze zelfs dat niet zo heel vaak doen, vergeleken met dit kleine diertje is het iets grotere diertje nog maar lafjes. Je zou dit insect kunnen zien als het tegenoverstelde van een malariamug, bij malariamuggen steken alleen de vrouwtjes, bij roofwantsen alleen de mannetjes. De mannetjes zijn rood met zwart, de vrouwtjes zijn helemaal zwart. Hij komt vooral voor in warme, tropische gebieden en gebieden met een landklimaat, zoals Rusland. En ja, met een landklimaat: deze dieren kun je tegenkomen in Nederland, daar zie je echter het op 1 na minst vaak, het land waar ze het zeldzaamste zijn, is gek genoeg hun oorsprongsland, oftewel Mexico.
 • Plek 7
  Naam: Petromyzontidae / Prik
  Diergroep: Vissen
  Status: Nog niet bedreigd
  Niet bang worden, maar ook dit dier kun je tegenkomen in Nederland. Van deze dieren zijn ongeveer 40 soorten die allemaal zoet water leven (zoals rivieren, niet in de zee, want die is zout). Hun bekendste 'familielid', de slijmprik, heeft een rare verdedigingsmethode. Haar slijm klampt zich vast aan roofdieren, waardoor haar kieuwen niet meer functioneren. Mensen verwarren hem heel vaak met een paling of aal. Dat zijn beenvissen. De prikken zijn de enige vissen op de wereld zonder kaken (kaakloze vissen).
 • Plek 6
  Naam: Harige kikker
  Diergroep: Amfibieën
  Status: Beschermd en bedreigd.
  Deze harige amfibie komt oorspronkelijk uit Kameroen en kan zijn eigen botten breken. Het gebroken bot doorboort de huid van zijn tenen en hierdoor krijgt hij klauwen als die van Wolverine. Bijna iedereen kent hem wel, maar toch is nog vrij weinig over het dier bekend. Hij komt wereldwijd voor, maar niet in Europa, op de bepaalde landen na (landen die zowel in Europa als in Azië liggen), Turkije, Rusland, Kazachstan en Georgië. Hij komt ook niet voor bij Australië en Tasmanië, hij komt wel in Nieuw-Zeeland voor, maar daar is ie heel zeldzaam.
 • Plek 5
  Naam: Meikever
  Diergroep: Kriebelige kruipers
  Status: Nog niet bedreigd
  Dit dier komt vooral voor in België, in Nederland iets minder en in Luxemburg nog iets minder. In de rest van Europa zie je hem alleen in beukengebieden. Op de rest van de wereld komt ie niet voor, op de Verenigde Staten van Amerika en Canada na en Zambia en Zimbabwe. In Zambia zijn ze echter bedreigd en in Canada ernstig bedreigd. Dit is niet de enige kever met een maand in zijn naam, er bestaan onder anderen ook een junikever en een julikever.
 • Plek 4
  Naam: Bergduivel / Moloch / Padhagedis / Brughagedis / Kleine hoornhagedis
  Diergroep: Reptielen
  Status: Hij wordt beschermd, maar is nog niet bedreigd
  Deze hagedis leeft uitsluitend op de Grand Canyon en het westen van Australië. In eten is hij nogal kieskeurig, hij eet uitsluitend rode miertjes. Een flinke eter is ie ook wel, hij weet er per maaltijd wel honderden tot duizenden op te eten. Het is ook wel een oudje, hij was al ontdekt voor de dinosauriërs leefden (net als schildpadden) en hij kan wel 100 jaar oud worden. Zijn verdedigingsmanier is ook ver van normaal, ondanks dat hij is bedekt met spikes, spuit hij ook nog eens bloed uit zijn ogen, dit bloed stinkt en prikt verschrikkelijk (want het bevat een schadelijk, chemisch goedje), het spuit tot 1 meter ver en is verwarrend voor roofdieren.
 • Plek 3
  Naam: Stokstaartje / Meerkat
  Diergroep: Zoogdieren
  Status: Hij wordt beschermd, maar is niet bedreigd.
  Er zijn ook apen die meerkatten heten (maar deze staan meer bekend onder hun Afrikaanse naam, omdat de bijnaam voor een stokstaartje soms onvertaald achter wordt gelaten uit het Engels, zoals in de Disneyfilm The Lion King uit 1994), maar deze meerkatten zijn familie van de mangoesten (marterachtigen). Hij komt veel voor in dierentuinen, zijn oorspronkelijke leefplek is zuidelijk Afrika. Ze worden 30 (minimale geboortelengte) tot 120 centimeter (maximale volwassenlengte) groot. Hij staat erom bekend dat hij zonder moeite cobra's kan doden, voor mensen zijn ze, naast dat ze hard kunnen bijten, totaal ongevaarlijk.
 • Plek 2
  Naam: Rode eekhoorn / Gewone eekhoorn
  Diergroep: Zoogdieren
  Status: Door de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) wordt ie beschermd, hij is echter nog niet bedreigd
  Voor jullie is dit waarschijnlijk wel de meest bekende naam. Ze komen vooral voor in Noordoost-Azië en geheel Europa. Het land waar ze in ontdekt zijn, Venezuela, daar komen ze gek genoeg het minste voor. In de 5 grootste landen ter wereld (op volgorde: Brazilië, Verenigde Staten van Amerika, China, Canada, Rusland) komt ze iets meer voor, maar niet zoveel als in de Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Hij staat erom bekend dat hij uitsluitend nootjes en schors eet, maar hij eet ook vogeleieren en soms zelfs jonge insecten.
 • Plek 1
  Naam: Blobvis
  Diergroep: Vissen
  Status: Ernstig bedreigd
  Staat erom bekend dat hij verschillende keren geschetst is als 'lelijkste dier ter wereld'. Hij lijkt nog wel het meeste op een uitgezakte pudding van een hoopje snot op de zeebodem. Ze wonen alleen langs de kustwateren van Australië en Tasmanië, de blobvis heeft echter heel erg weinig spieren, maar dat is helemaal niet erg, want het enige wat dit dier hoeft te doen is alles wat voor zijn mond langszwemt naar binnen te slobberen. Op Tasmanië wordt ie soms gegeten door Tasmaanse duivels (buideldier die na de vliegende vis zou komen, als nummer 11, de vliegende vis zou nummer 12 zijn), maar ze sterven vooral uit door het toedoen van jagers.

Beoordeel deze quiz

commentaren (4)

autorenew

Loveboek (53251)
voor 794 dagen
Ik ken er echt geen eentje van maar ja ik lees liever fantasie dan weet boeken 😄😄😄
Lasse Dargel de Boer (70232)
voor 1606 dagen
@Rodi Dank je. Ik heb er ook heel wat tijd ingestoken.
joris (74127)
voor 1683 dagen
ik wist ze allemaal al
Rodi (56093)
voor 1954 dagen
Informatia goeda gedaana prima

Ridiridiridi