Top 10 spooksteden, deel 1

FemaleMale
10 Lijstitems - Ontwikkeld door:
- Ontwikkeld op: - 1.425 keer opgeroepen - 2 mensen vinden het leuk

Hier een top 10 spooksteden, deel 1. De informatie die hier wordt gegeven, komt van alletop10lijstjes.nl. Of deze informatie allemaal klopt, weet ik dus niet zeker. Toch hoop ik dat jullie genieten!

 • Plek 10
  10. Kijong-Dong, Noord-Korea

  10. Kijong-Dong, Noord-Korea
  Dit dorpje is een van de offers van het Koreaans conflict, in Noord-Korea staat het dan ook bekend als het "Vredesdorp". Maar de vijand noemt het liever het "Propagandadorp". Dit is dan ook een van de twee plaatsen die in 1953 hielp om het Koreaans geschil te beslechten. Het andere dorpje is het Zuid-Koreaanse Daesong-dong. Nu is Kijong-Dong een boerderij van maar liefst 200 families. Maar er wordt aangetoond dat de huizen slechts lege gebouwen zijn zonder ramen of deuren. Op regelmatige tijdstippen worden de lichten aan en uitgeschakeld via een computer, waardoor het lijkt dat er een activiteit bezig is.
 • Plek 9
  9. Bodie, Amerika
  9. Bodie, Amerika
  In 1886 ontdekten 2 verkenners een mijnader in het noorden van Okanogan County. Ze claimden het gebied en het staat al snel bekend onder de naar Republic. Dat zou later het begin van Washington worden. Door de kwaliteit van het ijzererts, ontstaan er in de buurt een boel mijnen en mijngemeenschappen, oftewel townships. Bodie is zo'n township, tot de crash van de goudprijs in 1934. De stad werd verlaten. Maar toch zou de plaats nog veel goud herbergen. Nu is het een spookstad en een historisch staatspark.
 • Plek 8
  8. Kayaköy, Turkije
  8. Kayaköy, Turkije
  Kayaköy is een dorpje in het zuidwesten van Turkije. Het was een vestiging van Griekse Christenen, gebouwd op de resten van een Oud-Griekse stad, tot 1923. Nu wordt ie gekoesterd als een museum, het is namelijk een spookstad. Er zijn grotendeels hele ruïnes, maar ook 2 kerken. Een gedeelte van de huizen is gerenoveerd en wordt nu bewoond.
 • Plek 7
  7. One City, Nine towns, Shanghai, China (incl. Holland Village)
  7. One City, Nine towns, Shanghai, China (incl. Holland Village)
  Het project dat de gemeente van Shanghai voorstelde, was één stad negen dorpen. Deze zijn ontworpen door architecten uit andere landen, waaronder Nederland.
 • Plek 6
  6. Prypjat, Oekraïne
  6. Prypjat, Oekraïne
  Nabij de grens met Wit-Rusland ligt het verlaten plaatsje Prypjat. Op 4 februari 1970 werd ze gesticht als negende "nucleaire" stad van de Sovjet-Unie. Dit gebeurde om een plaats te geven aan de nucleaire reactor van Tsjernobyl en diens werkkrachten. Zo werd ze in 1979 officieel tot stad uitgeroepen. De bevolking groeide tot zo'n 49 360 mensen. Tot 26 april 1986, toen de reactor het begaf en één van de grootste nucleaire rampen een feit werd. Het dorpje werd geëvacueerd en nu bevind het zich in het centrum van de Exclusion Zone.
 • Plek 5
  5. Doel, België
  5. Doel, België
  Ja, een stadje van onze zuidelijke buren. Die staat op plek 5. Het ligt nabij Schelde, in een polder van het Waasland. Het heeft jarenlang bekend gestaan door zijn nucleair park, de beroemde kerncentrales van Doel. De laatste decennia komt het dorp echter vooral in het nieuws via aanslepende onteigeningen en uitzettingen. Doel moet in theorie immers wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven via de constructie van het Saeftinghedok. Ondanks dat de status van het dorpje onbekend is, leven er zo'n 45 Doelenaars en 35 inwijkelingen van na 2000.
 • Plek 4
  4. Oradour-sur-Glane, Frankrijk
  4. Oradour-sur-Glane, Frankrijk
  10 juni 1944 laat SS-officier Adolf Diekmann zijn Waffen-SS bataljon het dorp Oradour-sur-Glane afsluiten. Volgens zijn informatie houdt het verzet hier één van zijn collega-oversten gevangen. Diekmann maakt een vergissing. Het dorp waarover hij geïnformeerd werd, heet eigenlijk Oradour-sur-Vayres en ligt vlakbij. Desalniettemin wordt het ganse dorp, zo’n 642 mensen – inclusief vrouwen, kinderen en toevallige voorbijgangers – naar het gemeenteplein gedreven. Vrouwen en kinderen worden opgesloten in de kerk, die in brand gestoken wordt. In een zestal schuren worden de mannen ondertussen gedemobiliseerd en met benzine overgoten. Ook de schuren worden in brand gestoken. In het totaal komen er 190 mannen, 247 vrouwen en 205 kinderen om tijdens het bloedbad. Het dorp werd zo in één klap een uitgemoord museum. Ernaast liet president Charles de Gaulle een nieuw dorp bouwen.
 • Plek 3
  3. Varosha, Cyprus
  3. Varosha, Cyprus
  In 1970 zag het er allerminst zo naar uit; maar sinds 1974 is het toch echt een spookstad. Alles werd de kop ingedrukt door de Turkse invasie van Cyprus. Iedereen verliet de stad.
 • Plek 2
  2. Hashima, Japan
  2. Hashima, Japan
  Het Slagschip Eiland is de bijnaam van Hashima, van bovenuit lijkt het namelijk op een slagschip. Van 1887 tot 1974, tijdens de industrialisering van Japan, was het eiland bewoond om er de plaatselijke koolzeemijnen te exploiteren. Met de opkomst van petroleum in de jaren 1960 werd deze exploitatie echter achterhaald. Sindsdien is de stad verlaten en, in 1974, werd ook de mijnsite definitie gesloten door Mitsubishi. Sinds 2009 kan je er wel weer op bezoek als toerist. Je kunt het eiland ook herkennen als een van de locaties van de James Bond film Skyfall.
 • Plek 1
  1. Kangnbashi, China
  1. Kangnbashi, China
  ‘Kangbashi New Area’ is een subdivisie van de Chinese stad Ordos, Noord-China. Het nieuwe stadsdistrict ontstond op instigatie van het stadsbestuur van Ordos. De overvloed aan natuurlijke rijkdommen zorgde er immers voor een enorme economische expansie, terwijl de uitbreiding van de woestijn Ordos voor een even groot tekort aan water zorgde – hetgeen de plaatselijke stadsinfrastructuur voor problemen stelde. Kangbashi was de oplossing: een enorm gebied van 355 vierkante kilometers nabij drie waterreservoirs en goed voor de huisvesting van één miljoen mensen. Maar na een inspanning van 161 miljard Dollar bleek het gebied in 2010 amper 35 vierkante kilometer groot en had het een capaciteit van slechts 300.000 mensen. En dan nog staan de meeste (residentiële) huizen en (high-tec) publieke gebouwen er leeg; iets waaraan zelfs een kolossale val van de vastgoed-prijzen in 2011 niets kon veranderen. Sindsdien wordt Kangbashi beschouwt als een verloren zaak.

commentaren (0)

autorenew