Liefdes- / Relatietesten -» 11 vragen over aromantiek

Ken je iemand die zichzelf omschrijft als aromantisch? Als je je altijd al hebt afgevraagd wat deze geaardheid inhoudt en hoe het is om aromantisch te zijn, dan vind je hier de antwoorden.

Het woord 'aromantisch' duikt de laatste tijd steeds vaker op in de sociale en andere media, nu de aandacht voor LGBTQ+ verhalen en kwesties sterk is toegenomen. Maar als je nog geen weet hebt van aromantiek, maakt dat niet uit. Veel andere mensen hebben ook nog nooit van dit soort romantische en seksuele geaardheid gehoord. Lees deze vragen en antwoorden om een beter beeld te krijgen van wat het betekent om aromantisch te zijn.

Wat is een aromantisch persoon?

Meestal is iemands seksuele geaardheid gebaseerd op tot wie hij zich aangetrokken voelt, maar aromantisch zijn is iets heel anders.

Terwijl de meeste mensen graag romantische aantrekkingskracht ervaren en niet kunnen wachten om al hun romantische verhalen te delen met iedereen die wil luisteren, identificeren aromantische mensen zich anders. Ze houden niet van romantische relaties. Om wat voor reden dan ook is romantische liefde gewoon niet iets waar ze naar verlangen. Aromantische mensen zijn volkomen tevreden om "gewoon vrienden" te zijn met andere mensen.

Voor degenen die van romantiek houden, en die altijd een speciaal iemand in hun leven willen, is het idee om GEEN romantische aantrekkingskracht te willen ervaren waarschijnlijk een verbijsterend concept. Hoe zou iemand een leven zonder romantische relaties kunnen overleven? Om hun eigen redenen voelen aromantische mensen zich echter eenvoudigweg tot niemand romantisch aangetrokken.

Een man en een vrouw drinken samen

Hebben aromantische mensen een liefdesleven?

Het lijkt misschien dat aromantisch zijn - helemaal zonder liefdesleven leven - voor de meeste mensen ondenkbaar is. De waarheid is echter dat veel aromantische mensen wel degelijk daten en nauwe relaties hebben met verschillende mensen. Ze voelen zich gewoon ongemakkelijk bij het idee om deze relaties romantisch te maken en geven daarom de voorkeur aan platonische liefde.

Is het waar dat aromantische mensen geen gezin willen?

Dat is een duidelijk "nee"! Dat aromantische mensen liever geen romantische relaties of romantische gevoelens voor anderen hebben, betekent niet dat ze zich niet willen settelen en geen gezin willen stichten. Je hoeft immers geen romantische of seksuele aantrekkingskracht te voelen om een emotionele band met mensen te vormen. Voor de meeste mensen is ouderschap een ervaring die verder gaat dan een romantische of seksuele relatie met een partner, en sommige aromantische mensen willen die ervaring ook.

Willen aromantische mensen geen levenspartners?

Het is waar dat sommige aromantische mensen niet willen daten of iemand vinden om hun leven mee te delen. In plaats daarvan richten ze zich liever op familie en vriendschap als mogelijkheid tot menselijk contact. Sommige aromantici zullen dus voor altijd single blijven en gelukkig veel bevredigende platonische relaties hebben. Veel aromantische mensen willen echter iemand vinden met wie ze een leven kunnen opbouwen en zich kunnen vestigen - alleen zonder romantische aantrekkingskracht voor hen te voelen.

Als ze wel iemand vinden die bereid is hun gebrek aan romantische aantrekkingskracht te accepteren, eindigen aromantische mensen meestal met het krijgen van kinderen met die persoon, met hen te trouwen en een relatief normale relatie met hen te hebben. Zoals gezegd, het wordt alleen geen romantische relatie.

Zijn aromantische mensen hetzelfde als aseksuele mensen?

Verwar aromantisch niet met aseksueel. Aromantisch en aseksueel zijn totaal verschillende seksuele oriëntaties! Aromantische mensen hebben geen romantische gevoelens voor andere mensen, maar voelen zich toch seksueel tot hen aangetrokken, staan open voor een seksuele relatie en genieten - zoals veel of de meeste mensen - van seks.

Omgekeerd voelen aseksuele mensen zich niet seksueel aangetrokken tot anderen en verlangen ze niet naar seksuele relaties. Ze staan echter wel open voor romantische aantrekkingskracht en emotionele verbinding. Veel aseksuelen hunkeren naar romantische liefde en willen zich romantisch binden en emotioneel intiem zijn in een traditionele romantische relatie.

Hoewel er in het aromantische spectrum zoiets bestaat als aromantische aseksuelen, vormen zij beslist niet de hele aromantische bevolking.

Twee mensen groeten elkaar een vuist

Aromantische mensen houden van seks, net als bijna iedereen. Ze voelen zich gewoon liever niet romantisch aangetrokken tot hun partner.

Haten aromantische mensen lichamelijke genegenheid?

Je hoeft je niet romantisch tot iemand aangetrokken te voelen om fysieke genegenheid en de emotionele steun die daarbij hoort van hem of haar te ontvangen! Aromantische mensen houden net zo van knuffelen en genieten van lichamelijke intimiteit als ieder ander. Maar ze stellen dit niet gelijk aan romantische gevoelens of een romantische relatie. Nogmaals, de termen "aromantisch" en "aseksueel" moeten niet verward worden.

Zijn aromantische mensen bang om zich te binden?

Dit begrip is een favoriet van aromatische ontkenners. Omdat ze geloven dat dit soort romantische geaardheid helemaal niet echt kan zijn, gebruiken ze dit gezegde om te proberen te verklaren waarom sommige mensen geen romantische liefde voelen of geen romantische relaties willen aangaan.

De waarheid is dat mensen die aromantisch zijn zich zeker kunnen binden. Ze streven alleen niet naar romantische liefde.

Hebben aromantische mensen normale gevoelens?

Iemand die geen romantische gevoelens heeft en geen romantische relatie wil is geen psychopaat of sociopaat. Het is een romantische oriëntatie, geen keurslijf. De gevoelens die een aromantisch persoon heeft voor een partner zijn net zo oprecht als de gevoelens die anderen hebben voor vrienden en familie.

Kunnen aromantische mensen liefde voor anderen voelen?

Aromantische mensen voelen net zoveel liefde als ieder ander. Ze doen het alleen op een andere manier. Ze houden met heel hun hart van hun familie en vrienden. Ze worden echter niet op een romantische manier verliefd op mensen en zoeken geen romantische relaties.

Waarom zou iemand in een NIET-romantische relatie willen leven?

Hier zijn een paar mogelijkheden. Let op: dit kunnen al dan niet de redenen zijn van een aromantisch persoon om zijn geaardheid te kiezen. Ook moeten mensen niet automatisch als "aromantisch" bestempeld worden, alleen omdat ze deze redenen hebben om in een niet-romantische relatie te zitten.

Comfort

Het gaat in tegen wat de meeste mensen onder een "relatie" verstaan, maar sommige mensen blijven in partnerschappen waar geen romantiek is, omdat het in sommige opzichten gemakkelijker is dan alleen zijn. Egoïstisch? Dat hangt ervan af. Soms heeft de ander geen idee van de waarheid. Maar vaak zijn beiden stilzwijgend of zelfs officieel op de hoogte van wat er gaande is.

Schuldgevoel

Sommige mensen kunnen het eenvoudigweg niet verdragen om hun partner te kwetsen en lijden liever onder hun eigen verminderde of niet bestaande geluk dan dat ze omgaan met schuldgevoelens. Weer anderen blijven in een relatie zonder romantische liefde uit een gevoel van plicht of verantwoordelijkheid. Om welke reden dan ook is dit voor hen belangrijker dan romantische gevoelens voor hun partner. Ze kunnen ook het gevoel hebben dat ze hun partner iets verschuldigd zijn of dat de persoon het zonder hen niet zou kunnen redden.

Ondefinieerbare liefde

Niet iedereen heeft op dezelfde manier lief. Soms weet je gewoon dat je een ander erg leuk vindt en hem gelukkig wilt maken, maar de romantiek heeft niets te maken met je eigen gevoelens.

Twee mensen zitten op een klif en praten

Aromantische mensen weten dat gevoelens niet romantisch hoeven te zijn om liefde te zijn.

Angst om voor altijd alleen te zijn

Het is een beetje triest, maar meer mensen dan je zou denken zijn liever bij iemand - zelfs bij iemand die niet goed of zelfs verschrikkelijk voor hen is - dan dat ze alleen zijn. Ze zijn waarschijnlijk onzeker over zichzelf en zien het ontbreken van een partner als een persoonlijke mislukking of een bewijs dat ze in hun eentje niet "genoeg" zijn. Zelfs als hun partner niet van hen houdt of hen zelfs emotioneel of fysiek pijn doet, is het beter voor hen om te blijven dan het risico te lopen helemaal niemand te hebben.

Afhankelijkheid

Wanneer je op iemand vertrouwt om te overleven - of tenminste bepaalde belangrijke aspecten daarvan - kan het moeilijk zijn om het verschil te zien tussen liefde en afhankelijkheid. Als iemand onder zulke stress staat, maakt de waarheid over de minder dan ideale redenen om een relatie met een ander te hebben hun slechte gevoelens alleen maar groter. Daarom ontkennen zoveel mensen dat hun relatie eigenlijk een co-afhankelijkheid is.

Veiligheid

Voor sommige mensen is financiële stabiliteit belangrijker dan een romantische binding en aantrekking tot een ander. Idealiter zou je beide kunnen hebben - maar voor de meeste mensen is dat geen ideale wereld.

Juridische overwegingen

Of het nu gaat om burgerschap, partnerschap van hetzelfde geslacht, adoptie, verzekeringen, medische zorg of andere zaken, sommige mensen moeten legaal partner of getrouwd zijn met een bepaalde persoon om de resultaten te krijgen die ze willen.

Willekeurige "tijdslimieten"

Sommige mensen willen gewoon niet alleen oud worden en nemen liever genoegen met een liefdeloos partnerschap dan alleen te zijn. Niet iedereen vindt de liefde van zijn leven, hoe triest dat ook is.

Egoïsme

Meer mensen dan je misschien denkt gaan relaties aan waarin ze zich gewenst, nodig of zelfs aanbeden voelen, zonder na te denken of ze hetzelfde voelen voor de ander en of dat eerlijk is voor beide partners. Zulke relaties zijn legitiem, maar gaan helaas te vaak ten koste van elkaars gevoelens en kostbare tijd.

Is het oké om in een relatie te blijven met iemand op wie je niet verliefd bent?

Dat hangt af van je redenen. Waarom wil je je partner niet verlaten? Als je van plan bent van iemand te profiteren, of als je jezelf voor de gek houdt en denkt dat je je partner gelukkig zult maken als je blijft, dan is het niet goed. Je moet niet opzettelijk iemand kwetsen of het risico lopen je eigen toekomstige geluk op te offeren. Daarmee steel je alleen maar kostbare levenstijd van jezelf en je partner.

Maar als dat partnerschap de potentie heeft om zowel jou als de ander gelukkig te maken, moet je zeker de voor- en nadelen afwegen om te zien of het echt een goed idee is.

Zijn je vragen beantwoord? Denk je dat je aromatisch zou kunnen zijn? Dan kun je hier een test doen!

commentaren (1)

autorenew

Alessa (16772)
voor 135 dagen
Ik vind gw dat iedereen mag zijn wie die wil zijn en iedereen gw zichzelf moet respecteren