Liefdes- / Relatietesten -» Hoe schrijf je een liefdesgedicht?

Ideeën voor liefdesverzen & gedichten

Je ziet jezelf misschien niet als het type persoon om te gaan zitten en een lange brief te schrijven die je geliefde doet zwijmelen en laat zingen. Daar is niets mis mee! Je hebt nog steeds unieke, oprechte gedachten en gevoelens die je vanuit je hart met je partner wilt delen, en misschien wil je dat doen in een of meer poëtische vormen.

Nog niet zo lang geleden kon je uitingen van liefde vinden in kranten. Een korte advertentie vol vriendelijke woorden van mensen die hun gevoelens gewoon de wereld in wilden schreeuwen. Tegenwoordig is dat met behulp van de sociale media veel gemakkelijker geworden. Velen gebruiken hun profiel om rijmpjes over hun geliefde te delen. Nu vraag je je misschien af: moet ik mijn liefdesgedicht ook openbaar maken? Helemaal niet. Je kunt het behandelen als een liefdesbrief: alleen voor de ogen van je partner.

Poëzie zelf is een literair genre dat wordt uitgedrukt door rijm en ritme. Wie kent Piet Paaltjens, Herman Gorter en P.C. Hooft niet? En ook zij hebben enkele gedichten geschreven over liefde en verlangen. Door deze vorm van literatuur weten we dat er meer manieren zijn dan alleen "Ik hou van jou" om dit bijzondere gevoel te beschrijven. En hand op hart: hoe vaak krijgen we in ons leven de kans om liefdespoëzie te schrijven?

Wat is het eerste dat in je opkomt als je aan liefdespoëzie denkt? Misschien denk je, ondanks onze suggesties, aan William Shakespeare - zoals zoveel anderen. Maar wat als we je zouden vertellen dat er andere dichters zijn die liefdesgedichten kunnen schrijven die iemands hart doen smelten? En nee, niet weer P.C. Hooft. Jij zou een van hen kunnen zijn!

een vergrootglas dat op een vel papier ligt waarop steeds weer staat Ik hou van je

Hoe schrijf je een liefdesgedicht zonder enige ervaring?

We snappen het. Jezelf vergelijken met grote dichters is geen goed idee als je geen ervaring hebt met creatief schrijven. Maar poëzie schrijven hoeft niet moeilijk te zijn. Zelfs de groten begonnen ooit met schrijven. En de eerste opzet was waarschijnlijk ook niet zo goed.

Bekijk het zo: voor wie schrijf je je gedicht? Wil je dat het gepubliceerd en geprezen wordt? Of wil je een geliefde laten zien hoe diep je gevoelens zitten? Het belangrijkste is dat de beste liefdesgedichten uit het hart komen. Niet minder en niet meer.

De eerste stap is het lezen van liefdesgedichten! Ontdek wat je leuk vindt! Het rijmschema, het perspectief en hoe bloemrijk je je eerste gedicht wilt hebben zijn belangrijke stappen voordat je je pen oppakt. Er zijn zoveel verschillende soorten gedichtvormen die verschillende structuren hebben. Er is er toch zeker een die je gemakkelijk kunt namaken zonder de regels te overtreden!

Laten we aannemen dat je gedicht niet bedoeld is voor iemand in je familie. Laten we het dus hebben over romantische bedoelingen. Je zult merken dat de meeste clichés niet eens voorkomen in de meeste liefdesgedichten. Je vindt zelden een rode roos in een sonnet. Waarom is dat? Want dat is lui schrijven. Elke dichter - professioneel of gelegenheidsdichter - schrijft vanuit zijn hart. Laat je inspireren door je favoriete liefdesgedicht, maar kopieer het niet. Je ontvanger zal het merken. Probeer liefdesgedichten die je leuk vindt en ontdek wat je er precies leuk aan vindt. De toon? De lengte? De stijl? Laat je daardoor inspireren, maar gebruik je eigen woorden.

Dit is nog maar het begin op weg naar het beste liefdesgedicht!

Schrijf zelf liefdesverzen en liefdesgedichten: De belangrijkste tips

Liefdesgedichten hoeven geen avondvullende imitatie te zijn van William Carlos Williams' gedicht "Asphodel, That Greeny Flower", noch hoef je je innerlijke William Shakespeare op te wekken. In feite hangt het schrijven van liefdesgedichten af van een paar belangrijke elementen. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het schrijven van een liefdesvers of liefdesgedicht:

Houd het kort en kernachtig

Is het niet ironisch? Liefde is gemakkelijk te herkennen, maar bijna onmogelijk te definiëren. Proberen die diepe gevoelens van verlangen onder woorden te brengen kan in het beste geval een uitdaging zijn. Als je het probeert, kijk je misschien naar wat je geschreven hebt en denk je: "Dat bedoelde ik NIET!".

Maar geef niet op! Je hoeft geen genoegen te nemen met steno of zielig proza. Je kunt je punt prachtig overbrengen met korte liefdesspreuken van slechts een handvol regels, gerijmd of ongerijmd. We leven tenslotte niet eeuwig. Romantische liefdespoëzie kan! Deze korte gezegden verschillen niet veel van een klassiek liefdesgedicht, maar kunnen heel individueel zijn, afhankelijk van de geliefde die ze schrijft.

Er zijn talloze voorbeelden van liefdesspreuken en liefdesgedichten op het internet te vinden. We hebben hieronder voorbeelden opgesomd. Kopieer ze echter niet woord voor woord! We moedigen je aan ze te gebruiken als inspiratie voor je EIGEN woorden aan je geliefde. Anders kun je onecht klinken. Vergeet niet dat een goed liefdesgedicht laat zien hoe jij je voelt, niet iemand anders!

Minder is meer.

Als je merkt dat je het leuk vindt om kleine verhaaltjes en gedichtjes voor je geliefde te schrijven, is dat geweldig! Het is geweldig om nieuwe manieren te vinden om je genegenheid te uiten. Maar duik niet te diep in bloemrijke metaforen. Houd het reëel. Voor velen is het logisch om de eerste regel te beginnen met "Ik kan niet geloven dat ik iemand als jij heb gevonden", maar je schrijft toch geen wenskaart?

Denk aan het meest romantische dat je partner voor je heeft gedaan. Het was waarschijnlijk geen groots gebaar, toch? Noem in plaats daarvan specifieke details als uitgangspunt. Het zijn de kleine dingen die de liefde mooi maken en daar moet je over schrijven. Denk aan het verlangen dat je voelt als je partner niet bij je is. Praat over het geluk dat je voelt als je elkaar weer ziet. Of vertel hem/haar over de droom die je over hem/haar had. Dit is veel persoonlijker dan duizend rozen op rijm, en je partner zal al bij het lezen van de eerste regel weten dat je echt aandacht voor hem/haar hebt.

Timing is alles.

Het gaat er niet alleen om wat je zegt, maar ook wanneer je het zegt. Misschien vreest je geliefde een sollicitatiegesprek of een examen? Of een andere mijlpaal in zijn/haar leven? Dit is het perfecte moment om hem/haar te vertellen hoe getalenteerd en intelligent hij/zij is!

Natuurlijk zijn formele gelegenheden altijd een goed moment om een liefdesgedicht te geven. Op zichzelf of als onderdeel van een groter geschenk. Verjaardagen, jubilea, Kerstmis en Valentijnsdag zijn allemaal mooie gelegenheden voor liefdespoëzie. Maar in tegenstelling tot iets om te dragen, naar te kijken, mee te spelen of op te eten, laten je attente woorden zien dat je ook zonder gelegenheid aan je partner denkt.

Waarom zou je van een gewone avond niet iets bijzonders maken? Romantiek komt niet van de mensen om je heen, je kunt het zelf creëren door je gedicht op precies het juiste moment te delen. Draag het in je jaszak, en als je partner hartelijk lacht, in je droom zit, of er heerlijk uitziet op de bank voor de tv, maak dat moment dan nog mooier door je hart in rijm uit te storten. Je kunt zelfs een saaie ochtend superromantisch maken door je gedicht toe te voegen aan de huidige pagina van de weekplanner. Wil je partner die ene afspraak nakijken die zo vervelend wordt? Maar daarnaast valt zijn/haar oog op jouw romantische poëzie? De dag is tien keer beter! Zoals we al gezegd hebben over de inhoud van mooie liefdesgedichten: Het zijn de kleine dingen die de grootste vreugde brengen!

Oude liefde, nieuwe manieren om die te tonen!

Als je al lang samen bent, kan een liefdesgedichtje of spreuk een onverwachte verrassing zijn voor je geliefde. Wat er ook gebeurd is tijdens jullie tijd samen, het is nooit ongepast om hem of haar te laten weten hoeveel hij of zij voor je betekent. En als er een crisis in je relatie is en/of je hebt meer ruzie dan gewoonlijk, dan kunnen je attente woorden de zaak misschien wel omdraaien!

Breng je fantasie op gang! Of je nu een regel of een gedicht aan je partner schrijft, je hebt fantasie en creativiteit nodig om op gang te komen. Het is dus het beste om eventuele schaamte opzij te zetten. Liefde is niets om je voor te schamen! Doe iets dat je ontspant en je geest leegmaakt voordat je gaat schrijven.

Probeer dan, om de ideeën op gang te brengen, te brainstormen over je partner. Schrijf alles op wat in je opkomt. Denk aan de situaties en momenten in je relatie die het meest voor je betekenden. Welke romantische momenten hebben jullie gedeeld? Wat waardeer je het meest aan hem of haar? Dit kunnen mentale kwaliteiten zijn, maar ook uiterlijk. Hebben jullie bijnamen voor elkaar?

Er is geen verkeerde manier om te brainstormen. Schrijf gewoon alles op wat je kunt bedenken. Denk niet te veel na en corrigeer jezelf niet tijdens de eerste opzet. Je kunt altijd later teruggaan en je gedachten ordenen.

Heb je een lijstje gemaakt? Goed gedaan! Nu kun je zoeken naar de dingen die het beste zouden zijn voor een liefdesversje of gedicht.

Ben je klaar om een liefdesgedicht te schrijven? Dit is hoe:

Kijk nu naar de gedachten en ideeën die je tijdens de brainstormsessie hebt opgeschreven. Streep alles door waarbij je jezelf afvraagt: "Wat dacht ik wel niet? Sorteer dan de rest in soortgelijke groepen (misschien op stemming, toon of thema). En je bent klaar om je liefdevolle/verliefde gedachten te concretiseren!

Je hoeft niet te schrijven volgens een strikte versstructuur of rijmschema, of een van de retorische middelen te gebruiken die je op school hebt geleerd - tenzij je dat wilt. Geef jezelf toestemming om zonder beperkingen te experimenteren.

Zinnen kunnen worden ingekort, woorden kunnen op zichzelf staan - het is echt aan jou. Puncteer waar nodig, zodat de ander je tekst leest zoals je hem bedoeld hebt. Het hoeft niet eens te rijmen.

Je moet vooral je woorden, die uit het hart komen, de vrije loop laten. Dit houdt de stemming erin en laat je tekst authentieker overkomen - en niet als een reclametekst. Als je niet zeker bent, lees dan je tekst hardop aan jezelf voor. Dit helpt om fouten en ongepaste passages eruit te filteren.

En heel belangrijk: vergelijk je gedicht niet te veel met je favoriete liefdesgedichten. Elk gedicht is uniek, ook dat van jou!

Als je durft, laat het dan eerst door een derde persoon lezen. Dit kan helpen om verborgen fouten te vinden. Proeflezen is absoluut noodzakelijk om je gedicht het gewenste effect te laten hebben.

Een vulpen op een vel papier met een handgeschreven gedicht erop.

Hoewel er geen vaste regels zijn voor het schrijven van een liefdesvers of gedicht, let op je woorden en zorg ervoor dat je woorden gebruikt die je associeert met iets positiefs. Hoewel woorden die twijfel of verdriet kunnen veroorzaken niet taboe zijn in een liefdesgedicht, geniet je partner misschien niet van iets te sombers.

Geen rijm, geen misdaad. Probeer deze liefdesspreuken eens uit!

Het hoeft geen gedicht te zijn. Maak je partner het hof met oneliners:

 • Jij bent degene die uit mijn dromen stapte en me liet zien wat liefde werkelijk betekent
 • We worden per toeval verliefd, maar we blijven verliefd door keuze. Dank je dat je ervoor kiest van me te houden
 • Mensen die van binnenuit stralen, zoals jij, hebben nooit een spotlight nodig
 • Ik zal je nooit vragen voor mij te veranderen - je bent perfect zoals je bent.
 • Jij bent de reden dat ik adem ... en toch ontneem je me soms gewoon de adem!
 • Ik ben er helemaal bij en zal nooit opgeven. Kom met me mee en we zullen samen onze winnende hand spelen
 • De goede dingen in het leven zijn groter als ik bij jou ben
 • Jij bent de bron van mijn vreugde, het centrum van mijn wereld en mijn hele hart
 • Voor de wereld ben je misschien maar een persoon...maar voor mij ben je de wereld
 • Ik ben graag alleen...maar liever alleen met jou
 • Ik hield gisteren van je, ik hou nog steeds van je, ik heb altijd van je gehouden en ik zal altijd van je houden
 • Als ik je zeg dat ik van je hou, zeg ik dat niet uit gewoonte, maar om je eraan te herinneren dat je mijn leven bent.
 • Ik hou van mijn ogen als je erin kijkt... Ik hou van mijn naam als je hem zegt... Ik hou van mijn hart als je het aanraakt... Ik hou van mijn leven sinds jij erin zit
 • Elk liefdesverhaal is mooi, maar het onze is mij het dierbaarst

6 voorbeelden van korte liefdesgedichten

We willen het goede voorbeeld geven! Hier heb je dus een aantal mooie liefdesgedichten om je door te laten inspireren voor je eigen gedicht! Tenzij je een professioneel dichter bent, kun je liefdesgedichten het beste kort houden, zodat je punchlines sterk en gemakkelijk te begrijpen zijn. Gedichten als de onderstaande zijn geweldig om op kaarten of de achterkant van fotoprints te schrijven. Je kunt je gedicht zelfs uitschrijven en in een fotolijstje stoppen.... Zo kan je geliefde er altijd een blik op werpen en met liefde en een kleine rilling aan je terugdenken.

Ook hier zijn een paar korte liefdesgedichten om je te inspireren. Ze rijmen niet allemaal, maar zijn toch mooi en uit het hart gegrepen!

Omdat ik van je hou

Omdat ik van je hou, kwam ik 's nachts naar je toe
zo onstuimig en aarzelend
en je zult me ​​nooit kunnen vergeten
Ik ben gekomen om je ziel te stelen.
Nu is ze van mij - helemaal van mij
voor slecht en voor goed,
van mijn onstuimige en gedurfde liefde
geen engel kan je redden.

(Herman Hessen)

 

Saamhorigheid

Het leven kan moeilijk zijn
wanneer mensen alleen zijn.
Ik ben zo moe van deze situatie
daarom gebruik ik dit blad.
Daarop schrijf ik slechts één zin:
Ik hou van je, je bent mijn schat!

(Michael Pohl)

 

Jij mijn zon,
Jij mijn zegen!
Als je er niet bent
Kan ik niet leven
Laat niet te veel tijd verstrijken,
Tot we elkaar eindelijk weer ontmoeten!

(Ditha)

 

Verlaat je hart

Verlaat je hart
Eindelijk uitbreken,
Geef toe, juweeltje, geef toe.
De geest van bloei
Het viel op jou.
je kan blijven
Nog steeds bud?

(Rabindranath Tagore)

 

Twijfel aan de helderheid van de zon,
Twijfel aan het licht van de sterren,
Twijfel of de waarheid kan liegen,
Maar niet van mijn liefde.

(William Shakespeare)

 

Ik hou van je

Ik hou van je omdat ik van je moet houden;
Ik heb je lief omdat ik niet anders kan;
Ik heb je lief door een hemelse spreuk;
Ik heb je lief door een betovering.
Ik hou van jou zoals de roos van haar struik houdt;
Ik hou van jou zoals de zon van zijn licht houdt;
Ik heb je lief omdat jij de adem van mijn leven bent;
Ik heb je lief, want je liefhebben is mijn wezen.

(Friedrich Rückert)

Verlichte letters die LIEFDE spellen

Heb je inspiratie gevonden voor je liefdesgedicht? Zo ja, dan is het tijd om pen op papier te zetten en je hart uit te storten! Veel succes!

commentaren (0)

autorenew