Liefdes- / Relatietesten -» De perfecte liefdesbrief šŸ’Œ

en meer romantische ideeƫn voor jullie liefdesverklaring!

Een vulpen ligt op een stuk papier met daarop Liefde geschreven.

Het raakt ons allemaal wel eens. De gedachte kan niet verbannen worden, de tintelingen in de maag verdwijnen niet. Maar de opwinding wordt snel vervangen door paniek en men vraagt zich af:

"Hoe zal ik het zeggen! Ik kan het niet zomaar zeggen! Ik stamel ... stamel ... tril en zweet! Ik verpruts het en mijn partner rent gillend weg!"

Iedereen voelt zich zo ... maar wacht! We hebben een aantal tips over hoe je liefde kunt uitdrukken zonder een enkel woord hardop te hoeven zeggen. Nu al nieuwsgierig? Lees dan verder.

Schrijven we Ć¼berhaupt nog liefdesbrieven?

Tegenwoordig schrijven we zelden meer met de hand. SMS, e-mail, WhatsApp en dergelijke zijn gewoon te handig, en zoveel sneller ook. Dus wat dacht je ervan om de technologie helemaal los te laten en een echte pen op te pakken?

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je niet kunt wachten om je liefde op te biechten. Je wilt het nu en op de snelst mogelijke manier doen! Maar wacht nog even.

Elektronisch berichtenverkeer is prima voor alledaagse communicatie, noodgevallen, enz. Maar voor een ongeƫvenaarde liefdesverklaring om een relatie naar een nieuw niveau te tillen is dat niet voldoende. Het lijkt nogal lui.

Nee, je wilt je partner toch eren? Je adoreert hem of haar zeker genoeg om de tijd te nemen om je gedachten te ordenen en ze gepast op papier te zetten!

Een handgeschreven liefdesbrief is iets dat op den duur gekoesterd kan worden - geopend of nog gesloten, gelezen of ongelezen, in de hand gehouden, het handschrift bewonderd (of misschien om geglimlacht) - om iemand in het hart te raken is er niets dat effectiever is.

Als je nog steeds niet overtuigd bent, bekijk het dan zo: hoewel een screenshot van een liefdesverklaring die in de chat is gemaakt natuurlijk kan worden bewaard, zal het waarschijnlijk niet opvallen tussen alle andere berichten. En hoe handig een screenshot daarvan ook is, ook die gaat verloren in foto's, MP3's, video's, e-mails, etc. Dat wil je toch zeker niet?

Vooral vrouwen houden van de ouderwetse aanpak. Als ze merken dat een man daadwerkelijk moeite heeft gedaan en zich dienovereenkomstig heeft uitgedrukt, voelen ze zich gewaardeerd.

Hoe lang bestaan liefdesbrieven al?

Liefdesbrieven zijn niet alleen ouderwets, ze zijn eigenlijk eeuwenoud. Jezus Christus had bijvoorbeeld nog niet eens de aarde bewandeld toen de eerste ons bekende liefdesbrieven werden geschreven en gepresenteerd.

De oudste gedocumenteerde liefdesbrief in de Engelse taal dateert van 1477 en komt uit de pen van Margery Brews, die haar verloofde John Paston schreef. Niet alleen deze ene brief werd gevonden, maar een verzameling van niet minder dan 400 brieven, geschreven door meer dan alleen Margery en John. In feite loopt de collectie door drie generaties heen! Ze staan nu bekend als de Pastonbrieven.

Een stapel ingebonden oude brieven naast sepia foto's en een inktpot en ganzenveer.

De liefdesbrieven zijn geschreven zoals we met onze geliefden praten - informeel en vol vertedering. Dit is een groot verschil met de gebruikelijke correspondentie, zeker in toenmalige tijden, maar misschien winnen ze juist daarom aan belang voor de geadresseerde. Margery had zeker niet verwacht dat iemand anders dan John haar brieven zou kunnen lezen, laat staan dat ze in een museum terecht zouden komen. Maar het zou waarschijnlijk ook een glimlach op haar gezicht toveren om te weten dat hun liefde al meer dan 500 jaar bewaard is gebleven.

Liefdesbrieven hebben dus de eeuwen overleefd, van de oudheid tot de middeleeuwen, van de barok tot de romantiek, en uiteindelijk tot in ons post-postmoderne, technologische en gedigitaliseerde tijdperk. En toch worden ze met uitsterven bedreigd.

Dus hier is je kans om deel uit te maken van de oplossing! Je kunt een liefdesbrief aan je geliefde schrijven en deze trotse traditie bewaren! Wie weet word je briljant zoals Beethoven, Goethe, Napoleon en Kafka, wiens liefdesbrieven later werden gepubliceerd.

Oprechtheid is cruciaal. Je hoeft geen getalenteerde schrijver te zijn om een prachtige liefdesbrief te schrijven. Schrijf vanuit je hart, en poƫzie zal de woorden vullen die je richt tot het onderwerp van je verlangen.

Wat staat er eigenlijk in een liefdesbrief?

Hoewel het technisch gezien geen gedichten zijn, kunnen liefdesbrieven uitgelezen poƫzie bevatten, omdat ze expliciet privƩdetails bevatten, eerlijk zijn en blijk geven van een diepe kwetsbaarheid. Dit kan op zijn beurt, als de ontvanger hetzelfde voelt, werken als een krachtig afrodisiacum.

Waarschijnlijk zal je liefdesbrief alleen je geliefde bereiken (dat hopen we tenminste - tenzij je je gevoelens aan een stel vreemden wilt openbaren). Maar klassieke liefdesbrieven hebben de mensen altijd gefascineerd. Ze inspireren geliefden om te dromen van de diepste diepten van toegewijde genegenheid die ze alleen maar dachten te kunnen voelen.

Respecteer de privacy van jullie relatie. Zo kun je alle romantische dingen opnemen die je als stel hebt meegemaakt. Je eerste kus en andere intieme momenten die je hebt gedeeld en die je weg wilt houden van nieuwsgierige ogen en gespitste oren. De mooiste romantische liefdesverklaringen zijn geschreven met slechts Ć©Ć©n beoogde lezer. Het zijn precies zulke liefdesgedichten en liefdesbrieven die de menigte altijd in vervoering hebben gebracht en geliefden hebben aangespoord om te dromen van een relatie waarvan ze de toewijding en kokende emoties nog niet aan zich hadden overgegeven.

De beste brieven duiken dus in de diepten van de menselijke psyche. Elke liefde is anders, dus er is geen vastgelegde perfecte manier om zo'n liefdesbrief te schrijven - geen recept, geen exacte formule. Maar er zijn toch een paar regels en tips! Want ook al is er geen garantie op een goede afloop, dat betekent niet dat je het niet moet proberen!

Hoe schrijf ik een liefdesbrief?

een close-up van een oud notitieboekje waarin talloze aantekeningen zijn geschreven, doorgestreept en herschreven

Als je nu zover gelezen hebt, ben je waarschijnlijk geĆÆnteresseerd, maar vraag je je af hoe je nu precies een liefdesbrief schrijft. Lees verder voor nuttige tips!

1. Inhoud

Dus je weet al dat je een liefdesbrief wilt schrijven, maar je twijfelt over het "wat" en het "hoe"? Door jezelf de volgende vragen te stellen kun je wat ideeƫn opdoen:

  • Welke kwaliteiten vind je mooi aan je partner?
  • Hoe maakt hij/zij je aan het lachen?
  • Waarom maakt hij/zij je gelukkig?
  • Wat is een prachtige gebeurtenis die jullie samen hebben meegemaakt?
  • Welke gevoelens maakte het in je wakker?
  • Hoe denken jullie over jullie toekomst samen?
  • Wanneer besefte je dat je van hem/haar hield?

Beschrijf zulke momenten en wat je voelde. Als je op schrijversblokkade stuit, zouden bovenstaande vragen moeten helpen. En als je denkt dat je de hele brief niet in Ć©Ć©n keer kunt schrijven, laat maar zitten! Zelfs de grootste schrijvers kunnen dat zelden. Maak een paar kladjes en neem de tijd om te bewerken. Het is belangrijk jezelf niet te veel onder druk te zetten.

Natuurlijk moet je liefdesbrief complimenten bevatten - een essentieel onderdeel van een liefdesverklaring. Overdrijf alleen niet ... het kan onoprecht overkomen. Te veel vleierij verliest zijn aantrekkingskracht en laat de ontvanger zich wat minder speciaal voelen. Onthoud dus deze woorden van een onbekende Engelse professor: "Als hij haar een paar sonnetten schrijft, houdt hij van haar. Als hij haar driehonderd sonnetten schrijft, houdt hij van sonnetten". Probeer dus je gevoelens samen te vatten in plaats van pagina's lang door te ratelen. En schrijf eerlijk over meer dan alleen het uiterlijk van je partner - hun karakter, bijvoorbeeld. Beide moeten evenredig vertegenwoordigd zijn. Bijvoorbeeld: "Als ik in je zielvolle bruine ogen kijk, zie ik daarin onze toekomst. Het is als een spiegel van mijn ziel".

Verder nog wat laatste opmerkingen: gebruik ten eerste je eigen woorden. Je partner kent je toch zeker al goed genoeg om het verschil te herkennen tussen jouw authentieke schrijven en het bloemrijke resultaat van een behendige Google-zoekopdracht. Zoek uit hoe je eigen schrijfstijl klinkt en werk daarmee. Lees het ook hardop aan jezelf voor. Het is absoluut prima om het kort te houden. Als je eenmaal hebt opgeschreven wat je voelt, laat het daar dan bij en probeer niet verwoed te zoeken naar meer onderwerpen. Zoals het gezegde luidt: het gaat niet om de lengte. Kwaliteit is belangrijker. Natuurlijk hebben we daar hier een paar tips voor!

2. Concepten

Zelfs de grootste schrijvers - streep dat door - juist de grootste schrijvers aller tijden, publiceren geen enkel werk zonder eerst minstens drie concepten te schrijven. Hoewel het oppakken van de pen de belangrijkste stap is, is de tweede belangrijkste zonder twijfel het herzien van wat geschreven is. Het schrijven van een goede liefdesbrief hangt grotendeels af van het uitwieden van het onbelangrijke.

Eerste ontwerp

In je eerste opzet kun je al je gedachten kwijt, als in een bodemloze put. Bazel snel, streep woorden door, begin nieuwe zinnen in het midden, probeer verschillende versies van de zinnen uit, maak gewoon los. Noem alles wat je over hem/haar kunt bedenken. Zijn/haar mooie glimlach, de lieve boodschap die jullie ooit uitwisselden. De omvang van je liefde. De herinnering aan de dag dat het allemaal begon - misschien waren jullie tot dan toe gewoon vrienden? Maakt niet uit, laat alles eruit! Schrijf alles vanuit je hart, ongefilterd. Je vindt de juiste woorden in een latere opzet.

En laat dan het eerste ontwerp liggen en slaap er een nachtje over. Het beste is om het minstens een dag te vergeten.

Tweede ontwerp

Ruim vervolgens alles op wat je op papier hebt gegooid en begin met het redactieproces. Wat wil je eigenlijk zeggen? Wat is het belangrijkst en wat zou alleen maar afleiden? Streep die laatste zo hard als een spijker door. "Waarom?" vraag je nu? Waarom zou je je inhouden en je hart niet helemaal uitstorten? Tja, op een gegeven moment is je liefdesbrief gewoon een chaotische stroom van bewustzijn die heel moeilijk te lezen is naarmate je lezer er verder in komt. Je zou het al moeten kunnen bijhouden. Dus: heb geduld! Je partner zal je er dankbaar voor zijn.

Derde ontwerp

Je bent een stap dichterbij! Tijd om je te concentreren - vooral op de persoon aan wie je brief is gericht. Gebruik je woorden en bewerk ze zo dat je partner ze begrijpt en jou er ook in herkent. Houd het kort, praat niet te veel. Sorteer alles uit waar je niet 100 procent zeker van bent. Als je echt de tijd neemt en pauzes inlast van het staren naar het papier, zal het snel steeds gemakkelijker worden.

Lees het nu hardop aan jezelf voor. Struikel je over woorden? Past het ritme niet? Werk aan deze onderdelen tot ze gemakkelijk van je tong rollen.

Laat de brief dan even liggen.

Definitief ontwerp

Nou, je bent zo ver gekomen! Dat alleen al toont de toewijding die je hebt voor je geliefde! Net als je relatie kun je nu je liefdesbrief naar een hoger niveau tillen door grammatica en spelling te bewerken. Als je zo lang iets geschreven hebt, mis je vaak kleine foutjes omdat je de tekst al zo goed kent dat je nauwelijks op de woorden zelf let. Je lezer ziet deze fouten echter wel. Zorg er dus voor dat dat niet gebeurt voordat je de liefdesbrief opvouwt en in een mooie envelop in je favoriete kleur stopt, er stickers op plakt, er een geperste bloem en een vleugje van je parfum bij doet en hem met was verzegelt. Te veel? Wie zegt dat?

3. Het juiste moment

Gefeliciteerd, je brief staat op papier, je hebt hem bewerkt, en hij is klaar om gelezen te worden door je geliefde!

Verjaardagen zijn natuurlijk een passende gelegenheid om je liefde voor iemand te delen. Tenslotte ben je toch blij dat hij/zij geboren is? Het is een attent cadeau, zo'n persoonlijke liefdesbrief. Of je kunt het toevoegen aan een ander cadeau in plaats van een klassieke verjaardagskaart.

Een jubileum is een fantastische gelegenheid. Het hoeft geen jubileum te zijn ... je zou ook een liefdesbrief kunnen schrijven "Op een 1-weekse verjaardag" als dat voor jou goed voelt.

Wat dacht je van een date - een afspraakje? Plan een romantisch diner en presenteer de brief aan het eind. Je partner zal de moeite en de samen doorgebrachte tijd waarderen, en na afloop iets te lezen hebben als hij/zij naar bed gaat en nog steeds enthousiast is over de prachtige date. Hij/zij zal staan te popelen om je weer te zien!

En dan is er natuurlijk Valentijnsdag ... een klassieke keuze, maar toch een goede. Je partner verwacht misschien dat je iets leuks doet op deze dag, maar dat maakt het toch niet minder romantisch? Valentijnsdag is er immers om je te inspireren tot romantische onthullingen.

Natuurlijk is dit slechts een tip, geen vereiste. Je kunt en moet een liefdesbrief kunnen schrijven "gewoon omdat". Mis je je partner? Breng het gevoel onder woorden! Kijk je ernaar uit om hem/haar binnenkort weer te zien? Druk je vreugde uit! Een onverwachte liefdesbrief kan de krachtigste van allemaal zijn, want een verrassing werkt eigenlijk altijd in je voordeel! De diepte en oprechtheid van je gevoelens moeten echter het hoofdingrediƫnt zijn.

Briefpapier en een envelop naast een boeket paarse tulpen en een inktpot.

Hoe ziet een klassieke liefdesbrief eruit?

Er is helemaal niets mis mee om een sjabloon te willen waar je alleen de nodige gegevens aan hoeft toe te voegen. Er gaat veel werk zitten in het vinden van de juiste toon, het formaat en de mate van intimiteit die je wilt overbrengen. Daarom kun je het beste een centraal thema voor de brief vinden dat je dan, als een rode draad, door de liefdesbrief heen kunt volgen. Dit zal je helpen je te concentreren. In het volgende voorbeeld wordt deze tactiek geĆÆllustreerd door een herinnering:

Mijn dierbaarste liefde,
Weet je nog de eerste keer dat we op vakantie gingen naar de bergen? Ik wil dat je weet dat ik nog nooit zo tevreden en gelukkig was geweest. Ik had daar voor altijd bij je kunnen blijven. Je straalt liefde, moed en kracht uit. Ik kan me geen leven zonder jou voorstellen.
Je maakt me aan het lachen tot ik geen adem meer krijg! Alleen daarom al zou ik niet zonder je kunnen! Je bent het beste wat me ooit is overkomen. Als ik bij jou ben, schreeuwt mijn hart elke seconde 'Ik hou van je!'. En ik kan dit niet langer voor je verzwijgen.

Zoals je ziet, is daar veel verbonden met het geheugen en dat helpt om die gevoelens op papier te kanaliseren. Zowel voor jou als voor de lezer.

De volgende brief werd geschreven door de legendarische Amerikaanse acteur, regisseur, schrijver en producent Orson Welles aan de eveneens legendarische actrice Rita Hayworth. Het laat heel duidelijk zien dat je geen dichter hoeft te zijn met een voorliefde voor verheven taalgebruik om je geliefde te inspireren.

Liefste Engel,

... Ik denk dat de meesten van ons alleen zijn in deze grote wereld, maar we moeten gruwelijk verliefd worden om dat te beseffen. De genezing van deze ontdekking van de behoefte aan gezelschap - ik bedoel 'gezelschap' in de betekenis die we nu zijn gaan begrijpen sinds onze ontmoeting - jij en ik. De vreugden van de menselijke ervaring lijken leeg van inhoud zonder genoemd gezelschap - zoals we dat nu kennen; zonder dat is vreugde even ondraaglijk als verdriet. Jij bent mijn leven - mijn louter leven. Het gaat je verstand te boven wat je voor mij bent. Prachtig, mijn kostbare schat - sneller zal de zon dwalen! Mogen de dagen korter worden tot we elkaar weer ontmoeten! Ik hou van je, meer valt er niet te zeggen.

Jouw jongen,

Orson

Wat is een goed alternatief voor een liefdesbrief?

Als je het moeilijk vindt om je gevoelens in een brief uit te drukken, ben je zeker niet de enige en kom je ook niet zonder opties te zitten! Hieronder staan verschillende ideeƫn en tips om je liefde met minder woorden uit te drukken!

1. Schrijf kleine notities over je gevoelens.

Een hand die een hartvormig plakbriefje vasthoudt met -I love you- erop geschreven.

Als je geen bijzonder talent hebt voor taal, mondeling of schriftelijk, dan moet je je ook niet aan het idee hechten. Wacht even. Plakbriefjes! Schrijf kleine liefdesverklaringen op plakbriefjes. Als je iets bedenkt om tegen je partner te zeggen, maak dan een briefje op een van deze plakbriefjes en verspreidt ze door je huis. Je zou verschillende gekleurde plakbriefjes kunnen gebruiken en ze thematisch organiseren. Dit kun je zo vaak en zo lang doen als je wilt! Als je dan na een lange werkdag thuiskomt, ziet je partner alle kleine liefdesverklaringen en wordt de dag mooier! Je kunt er ook een paar verstoppen als kleine verrassingsboodschappen.

Dit is een totaal stressvrij project - telkens als je aan iets nieuws denkt, kun je gewoon een briefje toevoegen. Je kunt dingen zeggen als 'Ik hou van je charisma', 'Ik ben dol op je gevoel voor humor', 'Van je houden vervult me met geluk', 'Je geeft me een veilig gevoel'. Wat er in je opkomt. Hoe meer briefjes je hebt, hoe beter. Het aantal hangt natuurlijk ook af van hoeveel ruimte je wilt dat deze berichten in je dagelijks leven innemen. Ga gewoon door tot je denkt dat je genoeg hebt. En als je bang bent dat je niet genoeg hebt, beperk de verdeling dan misschien tot Ć©Ć©n kamer.

2. Maak een liefdesvideo.

Een persoon die zichzelf filmt met smartphone in de hand

Zoals de meeste mensen heb je waarschijnlijk een smartphone waarop een video-opname-app is geĆÆnstalleerd. Met een beetje oog voor detail en productiewaarde kun je iets maken waar je partner steeds weer naar zal willen kijken.

Wat bedoelen we met productiewaarde? Nou, de factoren die je video tot de best mogelijke visuele en audio-ervaring maken voor je video Valentijn!

Zoek allereerst een mooie plek om te filmen. Dat kan een tuin zijn of een cafƩ, een coole muur met of zonder graffiti, de lobby van een mooi hotel, of de plek waar je je betere helft hebt ontmoet. Zorg ervoor dat de plek relatief rustig is, zodat je niet gestoord of overstemd wordt.

Dan licht, camera, actie! Je kunt improviseren, of een scriptje maken. In elk geval is het het beste om het PG te houden. Wie weet wie de video nog meer ziet. Ook moet het Ć©Ć©n tot twee minuten zijn, maar niet veel langer dan dat. Zo zorg je ervoor dat je partner af en toe tussendoor de video kan bekijken. Te kort is ook niet goed, want anders kan het lijken alsof je er niet genoeg moeite voor hebt gedaan.

Misschien weet je al hoe je moet bewerken, maar zo niet, dan kun je op internet tutorials vinden. Je zou muziek, een titel en effecten kunnen toevoegen. Pro-tip: toegevoegde muziek mag niet te hard staan of ingewikkelde teksten bevatten. En ga niet overdrijven met speciale effecten. Deze dingen leiden je alleen maar af van je boodschap.

3. Laat spraakberichten achter.

Een oude Philips cassette ligt op een witte achtergrond.

Een oude Philips cassette ligt op een witte achtergrond. Iemand die magische woorden hardop horen zeggen raakt ons harder dan welk geschreven woord dan ook. Het kruipt echt onder onze huid. Maar we weten ook hoe moeilijk het is om onze eigen gevoelens op deze manier te delen. We vrezen de onmiddellijke reactie, en terecht. Het kan echt eng zijn en opeens klinkt alles wat je hebt gezegd helemaal kazig en waarom zou ik dat hardop zeggen!

Maar bekijk het zo: het idee dat je zulke woorden hoort met de juiste intonatie, stotterend en brekende stem ... dat is toch prachtig? Wil je niet dat je partner de meest eerlijke en ongefilterde bekentenis van jou hoort, in plaats van een bewerkte versie te lezen? Het maakt het zoveel echter. Als je daar echter te bang voor bent, is dat natuurlijk prima.

Na de opname kun je zelf beslissen wanneer je de reactie van je partner wilt horen. Dit geeft je wat tijd om jezelf te herpakken en toch bevat de boodschap je kleine charmante pauzes, nerveuze slokken en een zucht of twee. Schaamte is immers zeer vertederend. En het beste deel: Je partner kan de boodschap steeds opnieuw beluisteren!

Zal ik je vergelijken met een zomerdag?

Te oordelen naar de overvloed aan liefdesbrieven van beroemde auteurs en talloze gewone mensen op het internet, zou je een avond of twee kunnen besteden aan het simpelweg kopiƫren van de woorden van anderen en die gebruiken als verpakking voor je eigen liefdesboodschappen. Maar dat is helemaal niet persoonlijk of zelfs maar creatief. Zou het niet mooier zijn om zelf de juiste woorden te vinden, ook al gebeurt dat volgens instructies?

Je partner wil weten wat je van hem/haar houdt. Anders kun je gewoon geschenken in de vorm van samengevoegde sonnetten van Shakespeare bij elkaar gooien en het daarbij laten.

Maar nee. Die speciale persoon verdient toch meer? Of je blijk van liefde nu een aandachtig geschreven brief is, een paginalange verzameling herinneringen, of je deelt je toekomstvisie op jullie relatie; laat het tellen en maak het persoonlijk!

Wat je ook kiest als medium voor je liefdesverklaring, zorg ervoor dat jij het bent die de woorden op papier, video of spraakbericht zet. Want het gaat om jou, jouw partner en jouw liefde. Niet van iemand anders. Als je deze regel trouw blijft, zal je partner des te meer van je boodschap houden.

Laat de sonnetten van Shakespeare dus even rusten. Laat je niet te veel inspireren door de brieven van F. Scott Fitzgerald aan zijn liefste Zelda. Ze zijn misschien moeilijk te overtreffen qua schoonheid, maar dat komt alleen door de waarheid die ze ondubbelzinnig en eerlijk verwoorden. En dat zou jij ook moeten doen.

commentaren (0)

autorenew