×
Ontwikkel een quiz
Schrijf fanfiction
Mijn testen
Categorieën
▼
Acteurs
Boeken
Carrière
Cartoon & Manga
Denktesten
EQ Tests
Testen voor fans
Fanfictions
Film
Games en spelletjes
Gezondheid
IQ tests
Kennis
Liefde & relaties
Muziek
Onschuldtesten
Persoonlijkheid
Rijbewijs
Satire / Ironie / LOL
Sterren
Sport
Talen
Top 10 lijstjes
TV series
Sociale medias
Voor mannen
Voor vrouwen
Nieuwe testen
Categorieën
Acteurs
Boeken
Carrière
Cartoon & Manga
Denktesten
EQ Tests
Testen voor fans
Fanfictions
Film
Games en spelletjes
Gezondheid
IQ tests
Kennis
Liefde & relaties
Muziek
Onschuldtesten
Persoonlijkheid
Rijbewijs
Satire / Ironie / LOL
Sterren
Sport
Talen
Top 10 lijstjes
TV series
Sociale medias
Voor mannen
Voor vrouwen
Nieuwe testen
Ontwerp
Ontwikkel een quiz
Mijn testen
Schrijf fanfiction
Kennis en Trivia testen
-»
Scheikunde
Biochemie college 2
63 Vragen - Ontwikkeld door:
charlotte
- Ontwikkeld op:
30.10.2019
- 643 keer opgeroepen
1
De tertiaire structuur van een eiwit wordt bepaald door de interactie tussen de
... van de aminozuren.
Carbonzuurgroepen
Restgroepen
Aminogroepen
2
Zwavelbruggen zijn belangrijk voor de .... structuur van eiwitten.
Tertiaire
Quaternaire
Primaire
3
Zwavelbruggen worden gevormd tussen restgroepen van het aminozuur:
Serine
Alanine
Cysteine
4
Een zwavelbrug is een .... binding.
Covalente
Hydrofobe
Ion
5
Een waterstofbrug wordt gevormd tussen:
Polaire groepen
Zure en basische groepen
Apolaire groepen
6
De aminozuurvolgorde bepaalt de .... structuur van eiwitten.
Primaire
Tertiaire
Secundaire
7
Een hydrofobe binding wordt gevormd tussen:
Zure en basische groepen
Apolaire groepen
Polaire groepen
8
Een ionbinding of zoutbrug wordt gevormd tussen:
Apolaire groepen
Zure en basische groepen
Polaire groepen
9
Voor de quaternaire structuur zijn meerdere peptide-ketens nodig
Juist
?
Onjuist
10
Welke bindingen dragen bij aan de quaternaire structuur van een eiwit?
Hydrofobe bindingen, Ionbindingen, Waterstofbruggen, Zwavelbruggen
Zure en basische groepen
Zwavelbruggen, Ionbindingen
11
Wat zijn samengestelde of geconjugeerde eiwitten?
Eiwitten die naast de peptide-keten ook andere organische of anorganische componenten bevatten.
?
Eiwitten die bestaan uit meerdere peptide-ketens.
12
De prosthetische groep is het .... van samengestelde eiwitten.
Eiwit deel
?
Niet-eiwit deel
13
Lipoproteinen:
Zijn vaak onderdeel van celmembranen.
Zijn vaak enzymen.
Komen veel voor in speeksel.
14
Mucinen bepalen voor een groot deel het slijmerige karakter van speeksel.
Mucinen zijn:
Glycoproteinen.
Lipoproteinen.
Fosfoproteinen.
15
Mucinen hebben een .... gehalte aan koolhydraten.
?
Hoog
Laag
16
Veel enzymen zijn:
Lipoproteinen.
Metalloproteinen.
Glycoproteinen.
17
Het eiwitgehalte bij parodontitis patienten is ... dan bij gezonde personen.
?
Lager
Hoger
18
Een groot deel van de speekseleiwitten zijn:
Fosfoproteinen.
Lipoproteinen.
Glycoproteinen.
19
Welk enzym in speeksel draagt bij aan de spijsvertering?
Lysozym
?
Amylase
20
Lysozym is een enzym dat:
Bepaalde bacterien kan doden.
Toxinen kan neutraliseren.
Bepaalde virussen kan vernietigen.
21
Het belangrijkste eiwit van tandbeen is:
?
Keratine
Collageen
22
..... van alle eiwitten in tandbeen, bot en cement bestaat uit collageen.
90 - 95%
80 - 90%
70-80%
23
Collageen vormt de organische matrix voor de mineralisatie van bot, tandbeen
en cement.
Onjuist
?
Juist
24
Welk enzym wordt door mondbacterien gemaakt die betrokken zijn bij
parodontitis?
Collagenase
Fosfatase
Amylase
25
Collageen heeft een karakteristieke samenstelling met een hoog percentage
aan ... en ....
Glycine, proline
Alanine, valine
Serine, threonine
26
Hydroxyproline en hydroxylysine zijn specifiek voor collageen. Voor de
hydroxylering van deze aminozuren is het co-enzym ... nodig.
Vitamine K
Vitamine B
Vitamine C
27
Welk materiaal bevat het minst organisch materiaal?
Tandbeen
Worteldentine
Tandglazuur
28
Het belangrijkste eiwit van tandglazuur is:
?
Een specifiek soort collageen
Een specifiek soort keratine
29
De activeringsenergie is de energie die nodig is om een reactie op gang te
brengen.
Juist
Onjuist
?
30
De temperatuur in ons lichaam is hoog genoeg om reacties spontaan te laten
verlopen.
Onjuist
?
Juist
31
Spontane reacties kunnen worden gereguleerd.
?
Onjuist
Juist
32
Katalysatoren versnellen chemische reacties:
Door er zelf aan deel te nemen.
?
Zonder er zelf aan deel te nemen.
33
De meeste enzymen zijn:
Enkelvoudige eiwitten.
?
Geconjugeerde eiwitten
34
Hoe wordt het eiwit-gedeelte van een enzym genoemd?
?
Co-enzym
Apo-enzym
35
Co-enzymen zijn ... moleculen.
Organische
Anorganische
?
36
Het chloride-ion is een .... van het enzym amylase.
Co-factor
?
Co-enzym
37
Katalysatoren ... de activeringsenergie van een reactie.
Verhogen
?
Verlagen
38
Hoe wordt de prosthetische groep van een enzym genoemd wanneer dit een
vitamine is?
Co-enzym
Co-factor
?
39
Zetmeel wordt door amylase omgezet in maltose. Het substraat in deze reactie
is:
Amylase
Maltose
Zetmeel
40
Zetmeel wordt door amylase omgezet in maltose. Het enzym in deze reactie is:
Zetmeel
Amylase
Maltose
41
Zetmeel wordt door amylase omgezet in maltose. Het product in deze reactie
is:
Maltose
Amylase
Zetmeel
42
Welke uitspraak heeft betrekking op het begrip werkingsspecificiteit?
Amylase hydrolyseert zetmeel.
Amylase herkent zetmeel.
?
43
Wanneer er bij een chemische reactie meer energie wordt afgestaan dan
opgenomen is er sprake van een:
Exotherme reactie
?
Endotherme reactie
44
Wanneer er bij een reactie in het lichaam energie moet worden toegevoerd,
wordt dit meestal gedaan door:
Bestralen met energie-rijk licht
Koppeling aan een exotherme reactie
Verwarmen
45
Welke uitspraak heeft betrekking op het begrip substraatspecificiteit?
Collagenase herkent collageen.
Collagenase verbreekt de peptidebindingen in collageen.
?
46
Welke factoren beinvloeden enzymactiviteit?
PH, Temperatuur
Temperatuur, Lichtintensiteit
Vochtgehalte, pH
47
Temperatuurverhoging leidt tot een .... reactiesnelheid.
?
Lagere
Hogere
48
Bij hogere temperatuur verliezen eiwitten hun secundaire structuur.
?
Onjuist
Juist
49
De meeste enzymen hebben hun pH optimum in het neutrale of:
Zwak basische gebied
Zwak zure gebied
?
50
Wanneer een molecuul met het substraat concurreert om binding aan de
actieve plaats van het enzym is er sprake van:
Allosterische remming
Competitieve remming
?
51
Niet-competitieve (allosterische) remming is meestal:
Niet-reversibel
?
Reversibel
52
Wanneer het effect van een remmer teniet kan worden gedaan door een
overmaat substraat toe te voegen is er sprake van:
Competitieve-remming
?
Niet-competitieve (allosterische) remming
53
Een enzym dat een waterstof afsplitst heet:
Glycosidase
Fosfatase
Dehydrogenase
54
Een enzym dat een groep overdraagt heet:
Glycosidase
Transferase
Protease
55
Een enzym dat suiker afsplitst van een polysacharide heet:
Fosfatase
Glycosidase
Protease
56
Ondanks het toevoegen van een enzym vindt een reactie niet plaats. Daar
probeer je wat aan te doen. Welke oplossing heeft sowieso geen zin?
De pH van de oplossing veranderen
Meer enzym toevoegen
Verwarmen
57
De onaangename geur die ontstaat bij de afbraak van eiwitten ontstaat door
de afbraak van:
Stikstofhoudende aminozuren
Zwavelhoudende aminozuren
Chloorhoudende aminozuren
58
Afbraak van weefsel (o.a. kaakbot) bij parodontitis wordt veroorzaakt door:
Zowel lichaamseigen enzymen als enzymen van bacterien.
Enzymen van bacterien.
Lichaamseigen enzymen.
59
Penicilline:
Remt het enzym cyclo-oxygenase (COX) dat prostaglandine vormt, een stof die pijngevoel versterkt.
Remt enzymen die betrokken zijn bij het maken van bacteriele celwanden.
Remt de afbraak van cyclisch GMP, een stof die bloedvat verwijdend werkt.
60
Aspirine (acetylsalicylzuur):
Remt de afbraak van cyclisch GMP, een stof die bloedvat verwijdend werkt
Remt enzymen die betrokken zijn bij het maken van bacteriele celwanden.
Remt het enzym cyclo-oxygenase (COX) dat prostaglandine vormt, een stof die pijngevoel versterkt.
61
Viagra:
Remt enzymen die betrokken zijn bij het maken van bacteriele celwanden.
Remt het enzym cyclo-oxygenase (COX) dat prostaglandine vormt, een stof die pijngevoel versterkt.
Remt de afbraak van cyclisch GMP, een stof die bloedvat verwijdend werkt
62
Voor iedere biochemische reactie bestaat een uniek enzym.
?
Juist
Onjuist
63
In de darmen kunnen enzymen van bacteriele oorsprong aanwezig zijn.
?
Onjuist
Juist
commentaren (0)
autorenew
Ajb leeg laten:
Ajb leeg laten:
Ajb leeg laten:
Kleur wijzigen
marineblauw
blauw
groenblauw
grijsgroen
groen
donkerrood
rood
purper
fuchsia
grijs
B
I
U
groot
klein
×
Weet je zeker dat je dit commentaar wilt verwijderen?
Deze commentaar verwijderen
afbreken
Weet je zeker dat je dit commentaar wilt verwijderen?