Kennis en Trivia testen -» 30 mythische wezens en hoe ze te onderscheiden zijn

Mythische wezens uit de hele wereld en hun betekenissen van A tot Z.

Elke cultuur heeft minstens één mythisch wezen uitgevonden dat onze verbeelding aanwakkert, ons inspireert tot het vertellen van boeiende verhalen - en kinderen ervan weerhoudt te stout te zijn! Sommige zijn griezelig, andere charmant, maar allemaal zijn ze fascinerend.

Sommige mythische wezens zijn gebaseerd op de Griekse en Romeinse mythologie en eveneens op de Japanse mythologie. Sommige bovennatuurlijke wezens komen uit de Europese folklore. Maar bijna elke cultuur heeft zijn eigen mythologische legende. Lange tijd hebben we ons afgevraagd: zijn dit slechts sprookjes? Letterlijk?

Mythische wezens zijn per definitie mythische wezens waarvan de uiterlijke verschijning niet is aangetoond en alleen berust op de verbeelding van mensen. Een fabel is immers een verzonnen, fantastisch verhaal. Het is dus relatief onwaarschijnlijk dat je ooit een mythisch wezen in het echt zult tegenkomen. Maar het is zeker een goed idee om je erover in te lezen. Sommige mensen zeggen dat fabels meer zijn dan enge verhalen. Waarom is dat?

De oorspronkelijke betekenis en oorsprong van deze mythische wezens is vaak moeilijk te achterhalen. Niet omdat er onvoldoende verslagen zijn. Nee, vaak is het tegenovergestelde het geval. Zo overlappen de verslagen uit de hele wereld elkaar. Hoe kan het dat mensen in Europa een beeld hebben van draken dat sterk lijkt op waarnemingen uit Oost-Azië? Volgens sommigen is dat bewijs genoeg voor het bestaan van deze mythische wezens. Afgezien van het uiterlijk verschilt de betekenis van een draak aanzienlijk in de twee culturen. Europeanen zagen draken als monsters die dorsten naar het vlees van maagden, wat de ridders prima vonden, want een draak doden EN een maagdelijke prinses redden betekende eeuwige roem. In Azië daarentegen staan draken voor geluk en zouden ze een teken zijn van financiële rijkdom.

Of deze mythische wezens werkelijk monsters zijn of een geluksbrenger is aan jou om te beslissen.

Als je hier een heks zoekt, moet je echter beseffen dat heksen en tovenaars (of magiërs) geen mythische wezens zijn, maar mensen met magische krachten, die ze verondersteld worden te hebben verkregen door een pact met demonen of de duivel.

Maar of het nu dier-mens hybriden, verschijningen of gewoon een paar hoofden te veel zijn, hier zijn 30 van de meest boeiende mythische wezens uit de hele wereld en door de eeuwen heen.

Aqrabuamelu Mesopotamië

In Mesopotamië - het gebied van het huidige Irak en Koeweit - woonde een angstaanjagende man met het lichaam van een schorpioen - Aqrabuamelu. Deze ster uit de Babylonische mythologie was uitgevonden om goden te bestrijden, maar diende ook als bewaker, die reizigers waarschuwde voor de gevaren die ze op hun reis konden tegenkomen.

Banshee

Deze vrouwelijke geest verscheen aan families om hen te waarschuwen voor de naderende dood van een geliefde. Afkomstig uit de Ierse mythologie kon de Banshee de vorm aannemen van een kleine oude vrouw of verschijnen als een vrouwelijk familielid dat tragisch jong was gestorven. Vind je niet, dat de griezeligste mythische wezens, die zijn met een menselijke vorm?

Basilisk

Als blikken kunnen doden, zou een basilisk de schuldige kunnen zijn. Deze "koningen der slangen" die, net als Gorgonen, kunnen doden met hun blik, komen voor in de Europese mythologie en zijn te vinden in literaire werken van Chaucer tot da Vinci tot de Bijbel. Een potentieel slachtoffer zou een basilisk kunnen doden door hem zijn eigen spiegelbeeld te laten zien, hem een vleugje wezelgeur te geven of hem te besprenkelen met de tranen van een Griffioen. Zie je, zelfs mythische wezens hebben hun zwakke plekken.

Bigfoot

Nee, dit is niet iemand die Air Jordans in maat 50 draagt! Bigfoot, ook bekend als Sasquatch, is een mythologisch wezen waarvan sommigen overtuigd zijn dat het de "missing link" is tussen apen en mensen. Daarom kan, hoewel het voor de hand lijkt te liggen, niet per se gezegd worden dat dit een mythisch hybride wezen is. Dit angstaanjagende harige wezen is groot (tussen 1,80 en 2,70 meter) en behaard, en zou oorspronkelijk voorkomen in het noordwesten van de Stille Oceaan in de VS en British Columbia in Canada. Het is zo populair in deze gebieden dat er daadwerkelijk op deze zogenaamd monsterlijke wezens wordt gejaagd. Tot nu toe zonder succes.

Een houten Bigfoot standbeeld in Pikes Peak Colorado USA

Boeman

Als je ooit een stout kind bent geweest, weet je waarschijnlijk alles over de Boeman (ook wel boogeyman genoemd). Er zijn vele versies van dit wezen (slecht opgevoede kinderen zijn tenslotte universeel), maar meestal heeft het hoorns, klauwen, klauwen of hoeven. Dit maakt het des te beter voor het kwellen van snotapen! Dit mythische wezen zou zijn oorsprong hebben in de Schotse mythologie en is een verdorven priester. Hij heeft misschien geen specifieke betekenis, maar er wordt gezegd dat hij 's nachts uit kledingkasten komt of aan ramen krabt om ons bang te maken als we weer eens stout zijn geweest.

Centauren

Als het gaat om het uitvinden van mythische wezens, kwamen de oude Grieken als beste uit de bus (of moet dat zijn hoeven, hoorns en klauwen?). De centaur, half paard, half mens, was slechts een van hun vele creaties. De meeste centauren waren wild, maar Chiron (Cheiron) was wijs en gaf zelfs advies aan andere legendarische wezens uit de Griekse mythologie.

Chimera

Een ander beroemd mythisch wezen in de Griekse mythologie was de vreemd uitziende, vuurspuwende hybride van leeuw, geit en slang, de Chimera. Dit nachtmerrieachtige wezen is familie van de monsters, waaronder Cerberus. De chimaera is een verzamelnaam geworden voor gemengde wezens die zijn samengesteld uit delen van verschillende dieren. De term wordt in de biologie en geneeskunde zelfs gebruikt voor alles wat bestaat uit cellen van verschillende organismen. Het is dus niet uitsluitend mythologisch.

Cycloop

Hoewel niet het bekendste mythische wezen, ken je de eenogige reus waarschijnlijk nog wel uit - je raadt het al! - uit de Griekse mythologie. Cyclopen waren wetteloze eenlingen die schapen of geiten hoedden en niet deelnamen aan regering, maatschappij of gemeenschap. Gedurende al deze stille tijd waren Cyclopen ijverige oogappeltjes: de bliksemschichten van Zeus, de onzichtbaarheidshelm van Hades, de drietand van Poseidon en de zilveren boog van Artemis zijn allemaal creaties van Cyclopen.

Draak

We weten allemaal van draken - alleen niet precies waar ze vandaan komen. Deze enorme, slangachtige, gevleugelde monsters zijn zo alomtegenwoordig in de mythologische overlevering van de wereld dat sommige culturen geloven dat ze, net als dinosaurussen, ooit een echte soort waren, maar zijn uitgestorven. Een draak kan van alles zijn, van het bewaken of beschermen van zijn meester of stad met het vermogen vuur te spuwen, tot het verschaffen van wijsheid en het oplossen van raadsels.

Het is interessant om te zien hoe een mythisch wezen zich in de Europese folklore en in de Chinese mythologie zo vergelijkbaar heeft ontwikkeld.

een groene draak die door een donker bos vliegt

Dybbuk

Als ze niet zo gemeen waren, zou je bijna medelijden krijgen met de Dybbuks. Volgens de Joodse folklore zijn zij slechts de verloren zielen van overledenen die niet klaar waren om te vertrekken toen ze stierven, dus klampten ze zich vast aan het leven door bezit te nemen van de levenden. De naam komt van het Hebreeuwse woord voor "vastklampen" of "zich vastklampen". Dus als een dybbuk zijn intrek in je heeft genomen, hoe kom je er dan vanaf? Het hangt echt af van de geest, die pas vertrekt- zo wordt gezegd - als hij een bepaald doel heeft bereikt. Klassiek gedrag van boze geesten, toch?

Eenhoorn

We hoeven je waarschijnlijk niets te vertellen over eenhoorns! Maar voor de weinigen die ze misschien niet kennen: Het zijn paard- of geitachtige wezens met een enkele, prachtige hoorn. De majestueuze eenhoorns die in oude overleveringen uit Mesopotamië (het huidige Irak en Koeweit), India, Griekenland en China opdoken, brengen de moderne massa's net zo in vervoering, zo niet meer. In de Middeleeuwen vermeldde Hildegard von Bingen eenhoorns in haar farmacopees. Eenhoorns worden niet alleen vereerd vanwege hun betoverende uiterlijk, maar ook vanwege hun vermogen om te genezen. Als je bijvoorbeeld dronk uit een beker gemaakt van de hoorn van een eenhoorn, werd je zogenaamd ongevoelig voor vergif.

Een eenhoorn loopt door een mythisch bos

Faunus (Faun)

De Romeinen wilden niet onderdoen voor de Grieken en bedachten faunen, hun eigen nieuwe en verbeterde wezens die de benen en staart van een geit hadden en het bovenlichaam van een mens. Faunen waren geïnspireerd op de Griekse saters (zoals de beroemde Pan) en hadden hoorns en spitse oren. Deze wezens stonden in voor reizigers die hulp nodig hadden. Een van de weinige leuke mythische wezens in de Romeinse mythologie!

Feeën (of elfen)

Tot de vele juweeltjes die in Frankrijk geboren worden behoren de feeën (ook wel feeën, fey of fae genoemd). Ze verschenen voor het eerst in middeleeuwse liefdesverhalen en zijn tegenwoordig (zoals je ongetwijfeld weet) in talloze contexten te vinden. Je stelt je waarschijnlijk kleine, gevleugelde, magische wezens voor, maar in werkelijkheid werden elfjes vaker afgebeeld zonder de vleugels die alleen Victoriaanse kunstenaars hen gaven. Ze vlogen meestal in hun menselijke vorm met behulp van magie of een gevederde vriend.

Een groene gloeiende fee gevangen in een potje

Feniks

De legende van de feniks is bijzonder inspirerend voor mensen. Ook al zouden we willen, toch kunnen we helaas niet honderden jaren achtereen leven. We KUNNEN soms overwinnend (bij wijze van spreken) uit onze eigen as herrijzen. Daarmee wordt natuurlijk het adelaarsachtige mythische wezen bedoeld dat bekend staat om het feit dat het aan het eind van zijn leven in vlammen opgaat en herboren wordt als een jongere versie van zijn ontzagwekkende, rood-en-goud gevederde zelf. Deze ster uit de oude Egyptische en klassieke overlevering blijft een bekend symbool van onsterfelijkheid, eeuwigheid en opstanding.

Gnomen

Gnomen waren eerst de sterren van Germaanse en Britse volksverhalen, maar hun uiterlijk, vaardigheden en bestaansredenen zijn heel anders. Wanneer en waar deze wezens zijn ontstaan is onduidelijk, maar ze staan allemaal bekend als hebzuchtige bedriegers met slechte bedoelingen.

Goblin

Deze kleine eenlingen met magische krachten vinden hun oorsprong in de middeleeuwse Ierse mythologie en stonden bekend om hun ondeugendheid en voorliefde voor het uithalen van streken met anderen. Zoals volksverhalen over hen vertellen, konden het uiterlijk en zelfs hun kleding van de Goblins veranderen, afhankelijk van waar ze vandaan kwamen. Als je een Goblin vangt, is de kans groot dat hij je een wens doet in ruil voor zijn vrijlating.

Golems

Een ander beroemd Joods folklorewezen is de golem. Deze golem is echter ongebruikelijk omdat hij geen ondode mens of een dierlijke hybride is, maar meestal gevormd is uit een levenloze stof zoals klei of modder. Golems bestonden alleen om een taak uit te voeren, zoals het afweren van antisemitische aanvallen. Volgens de legende zouden golems alles doen wat hun schepper hen opdroeg, naar de letter. Hier komt misschien het gezegde "wees voorzichtig met wat je wenst" vandaan. Een schepper moest heel voorzichtig zijn met wat hij van zijn golem vroeg. Tegenwoordig worden golems vaak aangetroffen als beschermers van een heks of een magiër in fantasieromans of videospelletjes.

Gorgon

Een ander "als blikken konden doden" wezen is de Gorgon. Gorgonen, geleid door Medusa, stammen uit de oude Griekse mythologie en konden hun ongelukkige slachtoffers met één verwoestende blik in steen veranderen. Even mooi als angstaanjagend waren de Gorgonen vooral beroemd omdat ze levende slangen op hun hoofd droegen in plaats van zijden lokken. De kwintessens van de Gorgon-mythe? Schoonheid is niet altijd zo mooi als het lijkt.

Griffioen (Gryphon)

Een kruising tussen de koningen van de jungle en de lucht - de leeuw en de adelaar - griffioenen waren krachtige, majestueuze sterren uit de oude Egyptische en Perzische mythologie. Ze werden meestal afgebeeld met het lichaam, de staart en achterpoten van een leeuw en de kop, vleugels en klauwen van een adelaar, maar sommige griffioenen hadden ook de voorpoten van een leeuw. Behoorlijk verbazingwekkend, nietwaar? De taak van de griffioenen was te waken over grote schatten en rijkdommen.

een witte griffioen die zijn vleugels spreidt voor een oranje zonsondergang

Het Monster van Loch Ness

Het Monster van Loch Ness, ook bekend als "Nessie", werd oorspronkelijk bedacht door de Picten, de bewoners van het oude Schotland. Omdat we omringd zijn door meer dan 30.000 meren hebben de Schotten talloze mythische waterwezens bedacht, maar Nessie is beslist de beroemdste van allemaal. Ze wordt afgebeeld als gelijkend op de waterdinosaurus Plesiosaurus. Hoewel er fotografisch "bewijs" is van Nessie en veel "ooggetuigenverslagen", wordt haar bestaan grotendeels afgedaan als een mythe. Dit weerhoudt veel mensen er echter niet van te geloven dat dit wezen nog steeds - waar het ook wil zijn - op de loer ligt in Loch Ness.

Hydra

Een andere kwaadaardige creatie uit de altijd actieve verbeelding van de oude Grieken, de Hydra, werd afgebeeld als een enorm, veelkoppig monster in de vorm van een slang. Alsof dat nog niet eng genoeg was, kon de Hydra ook nog naar believen zuur uit zijn hoofd spuwen. Als je denkt dat het simpelweg afhakken van zijn koppen geen probleem is .... fout! Als je een Hydra-hoofd afsnijdt, wordt de pret verdubbeld omdat er nog twee gruwelijke koppen voor in de plaats groeien. Uiteindelijk kreeg de machtige Hercules de Hydra te pakken en doodde hem, maar niet voordat hij de bewoners van de moerassen van Lerna de stuipen op het lijf had gejaagd.

Kabouters

In de overlevering van het oude Europa bewaakten kabouters ondergronds begraven schatten. Tegenwoordig staan ze als standbeelden werkeloos toe te kijken, terwijl konijnen en herten de inhoud van zorgvuldig onderhouden tuinen oppeuzelen, zich niet bewust van de ravage die ze aanrichten. Voor het geval je niet bekend bent: Kabouters zien er meestal uit als vrolijke, gebochelde oude mannetjes.

Minotaurus

De Griekse mythe vertelt dat de koningin van Kreta en een prachtige stier die in de zee leefde ooit gepaard hebben. Hun kind, de Minotaurus, had het lichaam van een man en het hoofd en de staart van een stier. Dit hybride wezen maakte koning Minos zo bang dat hij het labyrint liet bouwen met als enige doel de Minotaurus gevangen te houden.

Ogre

Als je een Shrek-fan bent, denk je misschien dat je ogres kent. Deze vriendelijke groene reus is echter niet typisch voor de soort, hoewel er overeenkomsten zijn. In het algemeen zijn ogres lomp en dom, zelfs gewelddadig, maar ook groot, zwaar en krachtig, met benijdenswaardig haar en vraatzuchtige eetlust (met mensen op hun menu, helaas!). De meeste culturen hebben verhalen over ogres, die voor het eerst opdoken in de Etruskische overlevering in de vorm van de mensenetende Orcus. Het woord ogre zelf is het Franse woord voor .... de joekel.

Oni

De Japanse Oni waren eigenlijk gewoon verachtelijke mensen die, nadat ze in de hel terecht waren gekomen, in demonen veranderden. De echt verschrikkelijke hoefden niet eens te wachten - ze werden levend veranderd. (We kennen allemaal wel een oni of twee, nietwaar?) Uiterlijk hadden oni een rode of blauwe huid, hoorns en slagtanden, en hun taak was het straffen van boosdoeners. Hun vraatzucht omvatte een voorliefde voor mensen en alles wat niet vastgenageld was. Er is geen klassiek verhaal of uiterlijk voor Oni, maar ze zijn altijd venijnig en krachtig.

Pontianak

De Pontianak, ster uit de Indonesische en Maleise mythologie, is de geest van een vrouw die tijdens haar zwangerschap tragisch om het leven kwam. Ze verschijnt als bleek, met lang, donker haar en rode ogen. De twist: deze vervaarlijk uitziende vrouwelijke geest kan veranderen in een aantrekkelijke vrouw om mannen te verleiden - en zich tegoed doen aan hun harten, levers, nieren en andere organen. De Pontianak zou zich laten zien op een volle maan... dus zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent!

Vampier

Dit wezen is in de loop der eeuwen in vele verschillende incarnaties verschenen. Oorspronkelijk was de vampier de ster van de Europese sagenwereld. Hij verscheen ook in veel andere culturen als een versie van zijn (letterlijk) bloeddorstige zelf. In de moderne tijd worden vampiers (aka vampyres) afgeschilderd als sexy, verfijnde of zelfs aardige, bleke mannen (we kijken naar jou, Rob Pattinson!), maar deze versie van het wezen was eigenlijk onbekend vóór de jaren 1800.

Een mannelijke en een vrouwelijke vampier staan bij een raam in een donker kasteel

Weerwolf

Verhalen over weerwolven (ook bekend als lycantropen) zijn gevarieerd en talrijk, afkomstig uit de heidense culturen van de Germaanse stammen, de Slavische landen van Europa en (natuurlijk!) de klassieke Griekse mythologie. Over het algemeen zijn deze mythische wezens mensen die in wolven kunnen veranderen, met of zonder hulp van de volle maan. Deze oude verhalen hebben de tand des tijds doorstaan - weerwolven zijn vandaag de dag nog even populair.

Een weerwolf die door een moeras loopt

Zeemeermin

Van alle mythologische wezens die tot de verbeelding van de mensheid hebben gesproken, zijn zeemeerminnen misschien wel de meest fantasierijke, betoverende en geliefde. De oude Babyloniërs, Syriërs, Polynesiërs en (natuurlijk!) Grieken meldden allemaal ontmoetingen met deze half-menselijke, half-vis hybride wezens. De meeste culturen beschouwden zeemeerminnen als mooi en romantisch (de Ieren vertelden bijvoorbeeld over zeemeerminnen die in mensen veranderden en trouwden). Af en toe waren de verhalen echter sinisterder, met zeemeerminnen die rampen voorspelden en teweegbrachten.

Silhouet van een zeemeermin zwemmend onder het wateroppervlak

Zombie

Als je een fan bent van horrorfilms of The Walking Dead serie, ben je vrij bekend met deze mensetende monsters die al sinds het begin van Hollywood rondzwerven. De legende waarop ze zijn gebaseerd vindt haar oorsprong op het Caribische eiland Haïti, waar "zonbis" (het Haïtiaans Creoolse woord voor lijken die weer tot leven komen) naar verluidt de bevolking terroriseerden. Volgens de overlevering gebeurde dit meestal door magie, maar soms ook door andere methoden. Interessant is dat zombieverhalen zich in de loop der jaren hebben aangepast aan verschillende culturele angsten en contexten - zo kunnen lijken weer tot leven zijn gewekt door virussen of door bepaalde wetenschappelijke procedures.

Een zombie die door een overwoekerd verlaten gebouw loopt

Vond je deze lijst met 30 mythische wezens en hun definities leuk? Heeft jouw cultuur zijn eigen mythische wezens of is jouw favoriet van een andere oorsprong? Of zulke wezens ooit echt zijn of waren, weten we - nog - niet. Maar feit is dat deze bovennatuurlijke wezens geweldige verhalen opleveren!

commentaren (0)

autorenew