Gezondheidstesten -» 17 vragen over menstruatie
Vragen over je menstruatie die je niet durft te stellen
Laten we eerst één ding uit de weg ruimen:
Het geloof in veel culturen dat menstruatie (of specifiek menstruatiebloed) vies en onhygiënisch is, is complete onzin. Vooral tegenwoordig, nu we veel verschillende methoden en producten hebben ontwikkeld om met onze menstruatie om te gaan! De laatste jaren is het onderzoek naar de menstruatiecyclus en de reproductieve gezondheid van meisjes en vrouwen in het algemeen sterk toegenomen, omdat vrouwen zich meer bewust zijn geworden van de effecten van voorbehoedsmiddelen, voeding en algemene levensstijl op hun lichaam. Er is meer dan één manier om het je zo comfortabel mogelijk te maken!
We weten dat er dingen zijn die je zou willen weten, maar nooit hebt durven vragen. Hier zijn de antwoorden op de belangrijkste (en meest gênante!) vragen over menstruatie!
Inhoudsopgave
- Vragen over je menstruatie die je niet durft te stellen
- Wat gebeurt er tijdens de menstruatiecyclus?
- Waarom ben ik moe tijdens mijn menstruatie?
- Ik werd niet ongesteld. Ben ik zwanger?
- Is de pil slecht voor mijn lichaam?
- Is het veilig om onbeschermde seks te hebben tijdens mijn menstruatie?
- Wat gebeurt er als mijn menstruatie plotseling uitblijft?
- Wat zijn de oorzaken van abnormale bloedingen?
- Heb ik een miskraam gehad zonder het te weten?
- Waarom moet ik tijdens mijn menstruatie vaker naar het toilet?
- Kunnen orgasmes de pijn van krampen verlichten?
- Hoe groot is het risico van toxic shock syndrome (TSS) eigenlijk?
- Waarom heb ik meer zin in seks tijdens mijn menstruatie?
- Hoe kan ik seks hebben tijdens mijn menstruatie?
- Waarom ben ik chagrijnig tijdens mijn menstruatie? Is het PMS, en wat is dat eigenlijk?
- Ik weet niet welk product ik moet gebruiken - help!
- Zware menstruatiebloeding! Is dit een reden tot bezorgdheid?
- Er is iets mis deze maand - wat moet ik doen?
Wat gebeurt er tijdens de menstruatiecyclus?
Het beantwoorden van deze vraag kan je helpen bij veel andere vragen die je later kunt hebben! Het is beangstigend hoe lang van meisjes en vrouwen verwacht werd dat ze hevige pijn, onregelmatige menstruatie, premenstrueel syndroom (PMS) en andere emotionele en lichamelijke symptomen gewoon als "normaal" accepteren. Dat zijn ze niet.
Maar dat betekent niet dat deze symptomen niet verholpen kunnen worden. In feite zijn ze te voorkomen. De eerste stap is het begrijpen van de cyclus zelf en hoe hormonen werken.
Dit zijn de feiten:
- De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen.
- De eerste menstruatie treedt meestal op bij meisjes tussen de 11 en 14 jaar.
- De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatiebloeding (een paar dagen meer of minder zijn normaal).
- De laatste menstruatie treedt op als vrouwen tussen eind 40 en midden 50 de menopauze bereiken. Tegenwoordig is de gemiddelde leeftijd 51 jaar.
- De menstruatiecyclus wordt geregeld door klieren en de hormonen die ze produceren.
Belangrijke hormonen uit de menstruatiecyclus zijn:
- Oestrogeen: vrouwelijk geslachtshormoon dat verantwoordelijk is voor de groei van het baarmoederslijmvlies en de rijping van de eicel vóór de eisprong. De oestrogeenspiegel piekt in de folliculaire fase (eerste helft van de cyclus).
- Progesteron: wordt ook wel het ontspanningshormoon genoemd, omdat het het effect van oestrogeen balanceert. Het wordt geproduceerd na de ovulatie in de luteale fase (tweede helft van de cyclus). In geval van zwangerschap helpt het om het baarmoederslijmvlies in stand te houden. Als een zwangerschap uitblijft, daalt de progesteronspiegel weer en begint de afbraak van het baarmoederslijmvlies, ofwel: de menstruatie.
- Testosteron: Hoewel het testosterongehalte bij mannen veel hoger is (tien keer hoger dan bij vrouwen), is het toch belangrijk voor de vrouwelijke cyclus. Het testosterongehalte stijgt licht tijdens de eisprong en stijgt licht maar gestaag voor de menstruatie. Waarom is het niveau hoger tijdens de ovulatie? Het verhoogt de geslachtsdrift en helpt de energie in het lichaam op peil te houden.

Dus als je "humeurig" bent en iemand wijt dat aan je menstruatie, kun je gerust zijn, want je hormoonspiegels staan tijdens je menstruatie dichter bij die van een man dan in enig ander stadium van je hormonale cyclus. Laat ze daar maar eens over nadenken.
Er zijn nog twee andere hormonen die belangrijk zijn voor de menstruatiecyclus:
- Follikelstimulerend hormoon (FSH): Dit hormoon stimuleert de follikels in de eierstokken om te rijpen.
- Luteïniserend hormoon (LH): Dit hormoon komt vrij bij de eisprong en helpt de eierstokken om de eicel los te laten.
Overigens: Mannen hebben ook een hormooncyclus. Het is echter een cyclus van 24 uur die bijna uitsluitend bepaald wordt door de ups en downs van de testosteronspiegel. Bovendien is de hormoonspiegel van een man lang niet zo voorspelbaar als die van een vrouw. Het testosterongehalte piekt meestal 's morgens en daalt 's avonds weer, maar het stijgt ook als hij naar een actiefilm kijkt, koffie of alcohol drinkt, of gewoon een aantrekkelijk persoon ziet, wat leidt tot een toename van energie, competitiviteit en temperament. Dit betekent dat stemmingswisselingen voor mannen heel gewoon zijn, terwijl vrouwen meestal een constant stemmingsniveau hebben - soms is het gewoon een bijzonder slechte (maar voorspelbare).
Waarom ben ik moe tijdens mijn menstruatie?
Zoals je in het schema hierboven kon zien, wordt de menstruatiecyclus gestuurd door hormonen. De afname van het hormoon oestrogeen leidt tot een afname van energie. Dit gebeurt tijdens de eisprong en daarna weer als de menstruatie begint.
Zware menstruatiestromen verbruiken ook veel energie en kunnen zelfs tijdens een normale menstruatie vermoeidheid veroorzaken. Dit wordt als normaal beschouwd.
Al met al kun je tijdens je maandelijkse cyclus twee perioden van lichte vermoeidheid verwachten. Als je echter extreme vermoeidheid ervaart en het moeilijk vindt om routinematige activiteiten uit te voeren, moet je met je gynaecoloog over de symptomen praten. Ze kunnen wijzen op andere problemen, zoals hypothyreoïdie of bloedarmoede.
Ik werd niet ongesteld. Ben ik zwanger?
Als je een menstruatie overgeslagen hebt en denkt dat je misschien zwanger bent, moet je niet meteen in paniek raken (of feestvieren). De gedachte is begrijpelijk, maar menstruaties kunnen ook gemist worden door infecties, dieetveranderingen, reizen en stress. Als je een zwangerschapstest doet en die komt negatief terug, moet je naar je dokter gaan om zeker te weten dat alles in orde is. Dit geldt ook als je menstruatie op lange termijn onregelmatig is. Onregelmatige menstruaties kunnen ook veroorzaakt worden door een laag lichaamsgewicht, extreme lichaamsbeweging en zelfs je dieet in het algemeen. Laat je arts er in ieder geval naar kijken!
Is de pil slecht voor mijn lichaam?
De meeste anticonceptiepillen bevatten oestrogeen en progesteron om de eisprong te voorkomen. Herinner je je het diagram? Oestrogeen en progesteron moeten dalen om de eisprong en de menstruatie op gang te brengen. De pil houdt deze niveaus constant en voorkomt een natuurlijke menstruatiecyclus, omdat de baarmoeder geen slijmvlies produceert waar een eicel zich aan kan hechten. Elk sperma dat binnenkomt zal het moeilijk hebben om een eicel te vinden. Er is echter nog steeds een kleine kans om zwanger te raken als jij en je partner geen condoom gebruiken!
Door onderbrekingen in het innemen van de pil wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en begint de menstruatie. Sommige pillen voorkomen dit zelfs. Deze pillen worden elke dag zonder pauze ingenomen.
Elke pil kan bijwerkingen op je lichaam hebben. Deze omvatten:
- Onregelmatige menstruatie (komt vaker voor bij de minipil).
- Misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid
- Gevoelige borsten
- Stemmingswisselingen
- Bloedstolsels door verhoogde bloeddruk (zeer zeldzaam).
Maar de bijwerkingen kunnen ook goed zijn:
- Minder krampen
- Lichtere periodes
- Minder acne
- Meer evenwichtige emoties
Uiteindelijk beïnvloeden anticonceptiepillen je natuurlijke hormonale cyclus, en je moet beslissen of je dat wilt of niet. Praat hierover met je arts, en vraag hem/haar ook naar alternatieven. Er is altijd een oplossing!
Is het veilig om onbeschermde seks te hebben tijdens mijn menstruatie?
Tenzij je zwanger wilt worden, is het antwoord NEE - je menstruatie is niet automatisch een "veilig" moment om seks te hebben. Cycli kunnen en zullen variëren. Als je iets te vroeg ovuleert, kun je nog steeds zwanger worden tijdens je menstruatie. Laten we zeggen dat je onbeschermde seks hebt op dag 4 en een eisprong hebt op dag 6. De kans dat sperma een eicel bereikt is klein, maar bestaat toch, omdat sperma tot vijf dagen in je voortplantingsorgaan kan overleven.
Wat gebeurt er als mijn menstruatie plotseling uitblijft?
Als je menstruatie na nog een maand is uitgebleven, kan dat betekenen dat je zwanger bent. Een test is op zijn plaats. Maar er zijn andere factoren die je normale cyclus kunnen verstoren. Bijvoorbeeld veel afvallen of te veel sporten. In ieder geval moet je naar je dokter gaan als je geen reden ziet of als je menstruatie nog een maand uitblijft!
Je moet je ook bewust zijn van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Kleine cysten, verhoogde testosteronspiegels, acne en haargroei kunnen tekenen zijn om op te letten.
Wat zijn de oorzaken van abnormale bloedingen?
Soms kunnen abnormale bloedingen, d.w.z. bloedingen tussen de menstruaties door, optreden tijdens de eerste drie maanden van het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen zoals de pil, een implantaat of een pleister.
Als deze bloeding na een paar maanden blijft terugkomen, moet je naar een dokter gaan.
Vergeet niet dat dit ook kan gebeuren als je de pil al een tijdje slikt. Kijk ook of je diarree hebt gehad of ziek bent geweest (overgegeven). Dit kan de effectiviteit van de pil aantasten en je cyclus verstoren, waardoor je soms bloedingen krijgt tussen de menstruaties door.
Als je het gevoel hebt dat je menstruatie na verloop van tijd zwaarder is geworden, kan dit ook te maken hebben met lichamelijke veranderingen. Als je bijvoorbeeld voor het eerst ongesteld wordt, bloed je minder. Het is normaal dat bloedingen in de loop der jaren zwaarder worden. Dit kan ook weer omslaan. Het hangt ervan af hoe lang je lichaam nodig heeft om aan de nieuwe hormonen te wennen. Schommelingen tijdens de puberteit en veranderingen in de symptomen (afnemende of toenemende pijn, hoofdpijn, cycluslengte, enz.) worden meestal weer normaal als je begin twintig bent. Zo niet, praat dan met je arts.
Heb ik een miskraam gehad zonder het te weten?
Helaas is het heel goed mogelijk dat iemand die vruchtbaar en seksueel actief is, zwanger wordt zonder het te beseffen. In sommige gevallen kan het dus eigenlijk een miskraam zijn, vooral als de menstruatie op een onverwacht moment komt en er ongewone pijn in het baarmoedergebied is. Als je je hierover zorgen maakt, moet je je vertrouwd maken met de symptomen van een miskraam en zeker naar je gynaecoloog gaan als je denkt dat het een miskraam zou kunnen zijn.
Waarom moet ik tijdens mijn menstruatie vaker naar het toilet?
Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je tijdens je menstruatie vaker naar de wc moet. Wat is de reden hiervoor? Tijdens je menstruatie komen er meer prostaglandines vrij, die ervoor zorgen dat de gladde spieren zich ontspannen als het baarmoederslijmvlies afslijt. Ze helpen je lichaam om overtollige ontlasting uit te drijven om de weg vrij te maken voor de uiteindelijke intrede van de baby in het geboortekanaal. Hoe meer prostaglandinen je produceert, hoe frequenter en dringender je stoelgang zal zijn. Zoals je zou verwachten kunnen minder prostaglandines leiden tot constipatie.
Belangrijk: Als je merkt dat je ontlasting tijdens de menstruatie slijmerig is, kan dat betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is met je menstruatie of darmen. Zorg ervoor dat je dit aan je arts vertelt.
Kunnen orgasmes de pijn van krampen verlichten?
Ja...ja...JA! Orgasmes helpen krampen te verlichten! De productie van een hormoon genaamd oxytocine neemt toe tijdens de "Big O". Deze andere "Big O" wordt geproduceerd in de hypothalamus van de hersenen en wordt beschouwd als het antwoord van de natuur op pijnstillers. Oxytocine wordt ook wel het "knuffelhormoon" genoemd, omdat het je eenvoudigweg dichter bij je partner doet voelen. Dus jezelf wat extra genegenheid geven tijdens de menstruatie kan de pijn verzachten en de menstruatie aangenamer maken. Heb je geen partner? Wist je dat het knuffelen van een zachte knuffel hetzelfde effect heeft op je lichaam? Probeer het uit!
De eerder genoemde prostaglandinen kunnen ook welkome verlichting geven van krampen, omdat je lichaam tijdens het orgasme onwillekeurige spierkrampen ervaart. Dit stimuleert de spierlaag van de baarmoeder om het baarmoederslijmvlies af te werpen, wat resulteert in tijdelijke maar heilzame verlichting van menstruatiepijn.
Hoe groot is het risico van toxic shock syndrome (TSS) eigenlijk?
De verhalen die je hebt gehoord over mensen die in het ziekenhuis moesten worden opgenomen nadat ze met een vergeten tampon naar bed waren gegaan, zijn niet alleen maar geruchten. TSS is een echte, potentieel dodelijke infectie. Gelukkig komt het tegenwoordig veel minder vaak voor sinds er tientallen jaren geleden voor het eerst publiekelijk werd gewaarschuwd. Onder degenen die tampons verwijderen en ze niet 's nachts laten zitten, is het aantal gevallen uiterst gering: ongeveer 1 tot 3 per 100 000 tampongebruikers per jaar.
BELANGRIJKE OPMERKING: Hoewel het vrij onwaarschijnlijk is dat je ooit TSS krijgt, zijn hier de symptomen:
- Hoge koorts
- Lage bloeddruk
- Verwarring
- Weinig energie
Handel onmiddellijk als je deze symptomen opmerkt, want ze kunnen extreem snel leiden tot stupor, coma en meervoudig orgaanfalen. Als je zelfs maar vermoedt dat je TSS hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
Waarom heb ik meer zin in seks tijdens mijn menstruatie?
Het zou te maken kunnen hebben met de productie van het primaire geslachtshormoon oestradiol en progesteron, dat de menstruatiecyclus helpt reguleren en een piek vertoont aan het begin van de menstruatie.
Tijdens de menstruatie is je oestrogeenniveau het laagst, maar heb je verhoogde testosteronniveaus. Dit hormoon hangt nauw samen met de geslachtsdrift bij vrouwen, die een extra shot T krijgen tijdens de ovulatie (ook wel "mid-cycle" genoemd). Eigenlijk is het gewoon gezeur van je moeder - Moeder Natuur dus - die je waarschuwt dat het een goed moment is om een baby te krijgen.
Hoe kan ik seks hebben tijdens mijn menstruatie?
Vaginale seks tijdens de menstruatie is misschien niet de schoonste ervaring. Sterker nog, voor een fanatieke schoonmaker kan het ronduit walgelijk zijn. Als je ervan walgt, maar het toch wilt proberen, kun je proberen een pessarium, baarmoederhalskapje of een flexibel bakje zoals de Softcup te gebruiken, dat je baarmoederhals binnenin omsluit zodat er niets uit kan lekken.
Als je je menstruatiestroom niet wilt indammen met iets ingrijpends, doe dan gewoon wat je waarschijnlijk al eerder hebt gedaan: doe donkere handdoeken over je lakens en was ze daarna apart. Of seks hebben onder de douche. Win-win.
Waarom ben ik chagrijnig tijdens mijn menstruatie? Is het PMS, en wat is dat eigenlijk?
PMS is een verzamelnaam voor een reeks verschillende maar verwante menstruatieverschijnselen. Als je ooit geplaagd bent door verdriet, angst, wanhoop, woede, verhoogde emotionele gevoeligheid en stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten, hoofdpijn, hevige pijn en weinig energie voor en tijdens de menstruatie (maar niet allemaal tegelijk, hopen we!), dan weet je waar we het over hebben!
Stemmingswisselingen komen vaker voor tijdens de luteale fase (d.w.z. de tijd tussen ovulatie en bloeding), wanneer er meer progesteron in je rondklotst. Deze toestand van emotionele overstimulatie is vervelend en ongewenst, maar ook betrekkelijk normaal. De stormloop van hormonen in je lichaam tijdens je menstruatie kan de neurotransmitters in je hersenen beïnvloeden, wat leidt tot een toename van emotionele PMS-symptomen. Bovendien verhoogt en activeert testosteron gebieden in je hersenen die je competitiever, prikkelbaarder en vatbaarder voor woede maken.
Tijdens je menstruatiecyclus kun je ook vitamine- en mineralentekorten krijgen. Hierdoor kun je je onwel voelen. Let dus op wat je eet.
Met deze voedingsmiddelen kun je PMS voorkomen en bestrijden:
- Groenten en fruit: je hebt voedingsstoffen nodig, en veel ervan! IJzer, vitamine B uit groene bladgroenten!
- Calcium en vitamine D: yoghurt, zalm, magere kaas!
- Noten: Walnoten, amandelen, pijnboompitten, noem maar op! Krijg je omega-3 vetzuren binnen.
- Complexe koolhydraten: Wil je je trek beheersen? Probeer eens zoete aardappelen, linzen en havermout.
- Beperk alcohol en cafeïne: Minder is meer voor je menstruatie. Het helpt je slapen, wat weer helpt bij PMS.
Als het veranderen van je dieet niet werkt, ga dan naar een arts! PMS-symptomen die je dagelijks leven negatief beïnvloeden zijn niet normaal en moeten in de gaten worden gehouden.
Ik weet niet welk product ik moet gebruiken - help!
Het slechte nieuws is dat je menstruatie iets is waar je elke maand mee te maken krijgt. Maar het goede nieuws is dat er meer producten beschikbaar zijn om je menstruatie te helpen bestrijden dan ooit tevoren in de geschiedenis (dus geen verstoppen meer in de tent tot het voorbij is). Als je niet weet wat er allemaal is, is hier een lijst met opties:
Met herbruikbare pads kun je besparen op zowel afval als kosten. Je hoeft ze minder vaak te kopen, en als je Greta Thunberg volgt, hoef je je niet schuldig te voelen omdat je niet het planeetvernietigende plastic afval van conventionele maandverbandjes hebt. Bovendien zeggen gebruikers dat ze comfortabeler zijn dan conventionele pads - en ze zijn ook niet giftig.

Menstruatiecups als alternatief voor tampons. Geloof het of niet, maar deze nieuwere en zeer populaire optie bestaat al sinds de jaren dertig (hoewel natuurlijk niet in zijn huidige vorm). De flexibele en discrete menstruatiecup is een product dat door middel van zuigkracht in je blijft zitten en je bloed tot 12 uur lang kan opvangen.

Menstruatieslips zijn precies wat ze beloven - ondergoed dat bedoeld is om bloed op te vangen. Het oordeel van veel proefpersonen is dat deze dingen rondom geweldig zijn en echt werken.

Traditionele producten als tampons en maandverband zijn nog steeds overal, ook al zijn ze bij veel meisjes en vrouwen niet meer zo populair dankzij nieuwere opties. Als je toch voor deze producten kiest, zorg er dan voor dat je een zo milieuvriendelijk mogelijke optie kiest (bijvoorbeeld tampons met papieren inbrenghulzen, geen plastic). Er zijn verschillende biologische tampons, waarvan sommige natuurlijke extracten bevatten om krampen van binnenuit te verlichten.
Zware menstruatiebloeding! Is dit een reden tot bezorgdheid?
Als je ooit je adem hebt ingehouden en lichtelijk in paniek bent geraakt als je op een zware menstruatiedag wat extreem bloedverlies lijkt te hebben, vraag je je misschien af hoe jouw menstruatie zich verhoudt tot een "normale" menstruatie. Hier is één antwoord:
De gemiddelde vrouw verliest acht tot 14 theelepels bloed tijdens haar menstruatie, oftewel ongeveer 2 1/2 theelepel per dag. Twee tot vier tampons met een normaal absorptievermogen of twee tot drie tampons met een hoog absorptievermogen kunnen dit opvangen.
Dit is slechts een gemiddelde, dus je moet kijken hoe je eigen lichaam na verloop van tijd reageert. Een lichte menstruatiedag voor de een kan een zware menstruatiedag zijn voor de ander, of omgekeerd.
BELANGRIJK: Als je menstruatie ooit drastisch verandert (zwaarder of lichter wordt), moet je een arts raadplegen. Deze verandering, samen met symptomen als duizeligheid, lusteloosheid of ondraaglijke krampen met hevig bloedverlies, kan wijzen op iets verontrustends zoals een hormoonverstoring, myomen, cysten of iets moeilijker te diagnosticeren zoals endometriose.
Dergelijke symptomen hoeven echter ook niet altijd een reden tot zorg te zijn. Je lichaam maakt gedurende je leven allerlei hormonale ups en downs door. Hoeveel menstruatiebloed je verliest kan veranderen tijdens de menopauze, na een zwangerschap, of gewoon als je ouder wordt. Maar probeer niet te googelen en te raden. Je gynaecoloog is er om deze vragen te beantwoorden.
Er is iets mis deze maand - wat moet ik doen?
Als iets aan je menstruatie vreemd of verkeerd lijkt, zoals ongewone vlekken of bloedstolsels, je menstruatie voelt te lang aan of je hebt hem helemaal niet gehad - wat je ook dwars zit - aarzel dan nooit om het je arts te vertellen.
Vooral als het om ons eigen lichaam gaat, zijn wij vrouwen erg intuïtief en weten we meestal al wat het beste voor ons is. Als het om menstruatie gaat, hebben we helaas niet veel geleerd van onze leraren op school en velen van ons zagen eigenlijk voor het eerst een maandverband toen het ons werd aangereikt op de dag van onze eerste menstruatie. Wie weet duurt het nog lang voordat jonge meisjes beter geïnformeerd zijn over hun lichaam, menstruele hygiëne en de gevolgen van de puberteit, in plaats van zelf de antwoorden te moeten vinden op internet en sociale media.
Hopelijk heeft dit artikel je de informatie gegeven die je nodig had over je menstruatie, maar die je niet durfde te vragen! Als je meer informatie nodig hebt, vraag het dan aan een volwassene die je vertrouwt, of bij voorkeur aan je huisarts. Je schaamt je misschien, maar geloof ons, artsen hebben het ALLEMAAL en nog veel meer gezien.
En vooral: zorg voor JOU!
Weet je zeker dat je dit commentaar wilt verwijderen?